Vesti
Politika

Kurti: Reciprocitet nije osveta, već princip dobrosusedskih odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ostaje posvećeno punom reciprocitetu kako bi obezbedilo "ravnopravnost" u odnosima sa Srbijom.
Kurti: Reciprocitet nije osveta, već princip dobrosusedskih odnosa
Aljbin Kurti (Foto Kim)

On je za agenciju Ekonomia Online rekao da reciprocitet „nije osveta“, već „princip dobrosusedskih odnosa i ravnopravnosti“.

„Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao Vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo ravnopravnost zemlji u smislu naših odnosa, a unutar ovog reciprociteta u centru bi trebalo da bude obostrano priznanje, odnosno dan kada Srbija prizna Kosovo“, kazao je Kurti.

Odbacio je optužbe opozicionih stranaka da navodno narušava odnose sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda Južni tok.

„U stalnom smo kontaktu sa američkom Milenijum Čelendž Korporejšn (MCC), razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, već znači da smo odgovorni, američka sredstva su dobrodošla i željena, ali će ih koristiti naša vlada“, rekao je Kurti.

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je naveo da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira ravnopravno i od kojih građani imaju koristi.

„Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni Bosna i Hercegovina. Zanimljivo je da zemlje zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo ravnopravno tretirani i pomažemo građanima“, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021