Vesti
Politika

Kurti: Reciprocitet nije osveta, već princip dobrosusedskih odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo ostaje posvećeno punom reciprocitetu kako bi obezbedilo "ravnopravnost" u odnosima sa Srbijom.
Kurti: Reciprocitet nije osveta, već princip dobrosusedskih odnosa
Aljbin Kurti (Foto Kim)

On je za agenciju Ekonomia Online rekao da reciprocitet „nije osveta“, već „princip dobrosusedskih odnosa i ravnopravnosti“.

„Kosovo i Srbija ne mogu imati nejednake asimetrične odnose, pa ćemo se kao nezavisna država, kao Vlada, zalagati za potpuni reciprocitet koji bi doneo ravnopravnost zemlji u smislu naših odnosa, a unutar ovog reciprociteta u centru bi trebalo da bude obostrano priznanje, odnosno dan kada Srbija prizna Kosovo“, kazao je Kurti.

Odbacio je optužbe opozicionih stranaka da navodno narušava odnose sa SAD zbog otkazivanja projekta gasovoda Južni tok.

„U stalnom smo kontaktu sa američkom Milenijum Čelendž Korporejšn (MCC), razgovaramo o tome kako je u ovoj fazi najbolje koristiti sredstva koja će nam pomoći u našim energetskim politikama. Dakle, ako smo rekli da nam je potrebno više informacija i studija, to ne znači da smo odbili, već znači da smo odgovorni, američka sredstva su dobrodošla i željena, ali će ih koristiti naša vlada“, rekao je Kurti.

Povodom samita EU-Zapadni Balkan u Sloveniji, Kurti je naveo da je zainteresovan za sporazume u kojima se Kosovo tretira ravnopravno i od kojih građani imaju koristi.

„Otvoreni smo i spremni za najbolje moguće susedske odnose, gde nas među ovih šest zemalja samo Srbija ne priznaje, a zbog njenog uticaja ni Bosna i Hercegovina. Zanimljivo je da zemlje zapadnog Balkana koje su u NATO priznaju Kosovo, pa smo za sporazume u kojima smo ravnopravno tretirani i pomažemo građanima“, zaključio je Kurti.Ostale vesti

Ristić: Sve manje prava za Srbe, sve više državnosti Kosova
„Svakoga dana je sve manje prava za Srbe na Kosovu i Metohiji, a sve više elemenata državnosti takozvane Republike Kosovo. Mi želimo da sprečimo da se tragedija pregovora nastavi. Srbi nisu dobili ništa, a sve što je albanska strana postavila kao uslov, to je i dobila“, kaže za RTV Kim Žarko Ristić iz Narodne stranke.
  • 13.08.2022
Hil: Ne bih poredio 1999. i 2022. godinu
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da u pogledu odnosa Beograda i Prištine ima više razloga za optimizam, nego za pesimizam, ali da obe strane moraju malo da obuzdaju svoju retoriku, jer teške reči ne mogu da pomognu.
  • 12.08.2022
Kurti: Kosovo spremno za međusobno priznanje sa Srbijom
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, komentarišući očekivanja od predsojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi tema dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz uzajamno priznanje. 
  • 12.08.2022
Stoltenberg odvojeno sa Vučićem i Kurtijem 17. avgusta u Briselu
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sastaće se 17. avgusta u Briselu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.
  • 12.08.2022
Petković: Za opštinu Leposavić izdvojeno oko 180 miliona dinara
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković danas je posetu severu započeo u selu Trkose u Opštini Leposavić.
  • 12.08.2022
Kurti: Vučićeve izjave o likvidacijama na Kosovu su plod njegove mašte
Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenjuje da izjave zvaničnika iz Beograda, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojima govore o nasilju i likvidacijama na Kosovu, pokazuju kakve su njihove misli i mašta.
  • 12.08.2022