Vesti
Politika

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom
Na sastanku sa ambasadorima EU i zemalja Kvinte (Foto Kancelarija premijera)

U kratkom saopštenju za medije navodi se da je razgovarano o "budućim sastancima" u Briselu, kao i o "procesima i pitanjima vezanim za dijalog između" Beograda i Prištine, te da je tokom sastanka "naglašeno zalaganje za nastavak saradnje i koordinacije" između kosovske vlade i predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Italije.

Ostali detalji nisu saopšteni.

Posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, i savetnik državnog sekretara SAD Entonija Blinkena, Derek Šole, razgovarali su i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

"Uoči razgovora u Briselu, imao sam produktivan telefonski razgovor sa britanskim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Ser Stjuartom Pičom, naglašavajući potrebu za sporazumom usredsređenim na međusobno priznavanje i dobrosusedske odnose" - naveo je Kurti na svom Tviter nalogu.

"Produktivan telefonski razgovor" imao je i sa Šoleom, naveo je i to u vezi sa "mnogim pitanjima", uključujući dijalog:

"Naglašavajući važnost sporazuma usredsređenog na međusobno priznavanje".Ostale vesti

Zijade sa Lajčakom i Kramon
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da se u Briselu sastao sa šeficom UNMIK-a Karolinom Zijade.
  • 30.09.2022
Opština Gračanica razmenjuje svoju zemlju za privatni put
Skupština opštine Gračanica usvojila je 28. septembra 2022. godine "Odluku o razmeni opštinske nepokretne imovine". Predlog gradonačelnice Gračanice Ljiljane Šubarić za usvajanje ove odluke je u tri rečenice obrazložila direktorka Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić.
  • 30.09.2022
Albanski lideri pozvali sunarodnike na popis
Na iznenađenje mnogih, albanski lideri sa juga Srbije pozvali su stanovnike svoje zajednice da se masovno odazovu predstojećem popisu. Kažu složno - da pokažemo koliko nas ima. Za to su, kako se čulo prethodnih nedelja, dobili podršku sa Kosova, ali svoju brojnost, kako tvrde, žele da predstave, pre svega, državi Srbiji.
  • 30.09.2022
Kosovo uvodi vize za ruske državljane

Vlada Kosova na današnjoj sednici odlučila je da uspostavi vizni režim za građane Rusije.

  • 30.09.2022
Potpisano ujedinjenje
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi s liderima Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sporazume o ujedinjenju tih područja sa istoka Ukrajine s Rusijom.
  • 30.09.2022
Stano: EU nije nikome delegirala izradu nacrta statuta ZSO
Portparol EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano demantovao je danas tvrdnje srpskih medija da je EU poverila zadatak izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) drugim subjektima. "Apsolutno su netačne i nedobronamerne tvrdnje medija da je EU bilo koje pitanje iz domena dijaloga (Beograda i Prištine) delegirala drugim subjektima. To se posebno odnosi na temu Zajednice srpskih opština", rekao je Stano Tanjugu.
  • 30.09.2022