Vesti
Politika

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem

Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

"Premijer Kurti ide u zvaničnu posetu Briselu sredinom sledeće nedelje, gde će se sastati sa predstavnicima institucija Evropske unije. Neće biti sastanka premijera Kurtija i gospodina Vučića", rekao je Krueziu prištinskim medijima.

Naveo je da će Kurti boraviti u Briselu od 28. do 30. aprila, u prvoj poseti sedištu EU od preuzimanja izvršne vlasti.

Očekuje se da će Kurti da se sastane sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom von Der Lajen, visokim predstavnikom Žosepom Boreljom i komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Verheljijem.

U Prištini, pozivajući se na međunarodne izvore, tvrde da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić iste nedelje da bude u Briselu, ali ne u isto vreme, i da je to dovelo do spekulacija u medijima da bi moglo da dođe do sastanka sa Kurtijem.

Očekuje se, dodaju u Prištini, da će Vučić biti u Briselu 26. i 27. aprila, a Kurti dan kasnije.Ostale vesti

Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021
Ministri EU o snažnijem angažovanju na Zapadnom Balkanu
Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Briselu održati strategijsku raspravu o snažnijem političkom angažovanja EU s partnerima na Zapadnom Balkanu.
  • 10.05.2021
Vučić: Punopravno članstvo u EU, uz kompromis o Kosovu, način da ostvarimo cilj
"Punopravno članstvo Srbije u EU, uz kompromisno rešenje o pitanju Kosova i Metohije, način je da ostvarimo cilj i našu zemlju učinimo uređenom i uspešnom. To bi značilo da smo na dobrom, evropskom putu", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je sinoć u Skupštini grada Beograda prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Evrope.
  • 09.05.2021
Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021