Vesti
Politika

Kurti: Putovanje bez prepreka i zadražavanja

"Državljani Republike Кosovo, sa identifikacionim dokumentom (ličnom kartom) izdatom od strane naše države, moći će bez prepreka, tereta i zadržavanja prelaziti na svim graničnim prelazima", kazao je premijer Kosova Albjin Kurti komentarišući postignuti sporazum o ličnim dokumentima.
Kurti: Putovanje bez prepreka i zadražavanja
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Isto će, kaže, važiti i u suprotnom smeru u slučaju ulaska na Kosovo sa identifikacionim dokumentima koje izdaju vlasti Srbije.

Kurti ističe da je reciprocitet i jednakost u duhu principijelnih razgovora u Briselu, dodajući da normalizacija odnosa treba imati reciprocitet u sebi.

Kosovski premijer se zahvalio posrednicima u ovom dogovoru visokom evropskom predstavniku za spoljne poslove Žozepu Borelju, specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i američkom izaslaniku za zapadni Balkan Gabrielu Eskobaru, a posebno američkom ambasadoru Džefriju Hovenijeru.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022