Vesti
Politika

Kurti: Projekat promene granica je propao, ali nije mrtav

Premijer Kosova Aljbin Kurti, kaže da je projekat razmene teritorija i promene granica na kosovskoj teritoriji, u okviru dijaloga sa Beogradom, propao, ali da ta ideja nije mrtva.
Kurti: Projekat promene granica je propao, ali nije mrtav
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kurti u intervjuu za minhenski list Zidojče cajtun upozorava da zbog toga Priština mora biti oprezna, jer bi takve odluke, kako kaže, otvorile "Pandorinu kutiju".

Tvrdi da nije protiv dijaloga sa Beogradom, ali bi se, prema njegovim rečima, taj proces morao zasnivati na jasnim principima, koji su obavezujući za "obe strane".

"Srbija mora prihvatiti stvarnost: Kosovo je nezavisna država i ne možemo se vratiti u Miloševićevo vreme. Što pre to prihvate, bolje je za obe strane", rekao je Kurti.

Na pitanje o ideji o pridruživanju kosovske teritorije Albaniji, Kurti kaže da bi odluku o tome trebalo da donesu građani na referendumu u, kako je naveo, "obe države" i da bi "sve trebalo da se odvija mirno, demokratski i transparentno".Ostale vesti

Kurti i Đukanović razgovarali o dijalogu i pandemiji
Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti danas je razgovarao telefonom sa predsednikom Crne Gore Milom Dukanovićem, gde je posebna tema razgovora bila dijalog sa Srbijom.
  • 26.05.2020
Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020