Vesti
Politika

Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Srbija nije demokratska zemlja, tamo vlast vrši veliki pritisak na svoj narod, ne prihvata pluralizam, ljudska prava se ne poštuju, zakon ne vlada politikom, već politika nad zakonom. Dakle, samo zajednički napor uz dodatni pritisak Brisela i Vašingtona, ali rekao bih posebno Berlina, Pariza i Rima, mogao bi doneti rezultate", rekao je Kurti.

Kurti je ponovio stav da Srbija nije spremna da potpiše sporazum od 27. februar i 18. marta.

„Jasno je da strana koja nije konstruktivna, ona agresivna, ona koja se ne ograđuje od prošlosti, odnosno Miloševića je zvanični Beograd. Kao demokratska i nezavisna država, uvereni smo da smo čak demokratskiji i nezavisniji od Srbije. To je hibridni režim, praktično autokratija, a sa druge strane nije nezavisan od Ruske Federacije. To otežava susedstvo, a mi želimo da imamo dobro susedstvo, ali za to će mnogo pomoći primena ovog sporazuma koji smo dogovorili u Briselu i Ohridu, a koji podrazumeva de fakto međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Kurti je na Top Čenelu rekao da je osudio napad na njihov objekat gde je ubijen čuvar.Ostale vesti

Fajner sa Vučićem o situaciji na severu

Prvi zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 03.06.2023
Borel: Pod hitno vratiti mir, nesmirivanje tenzija će imati negativne posledice
Visoki predstavnik EU Žozep Borel je pozvao Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i suzdrže se od daljih nekoordinisanih akcija na severu Kosova.
  • 03.06.2023
Policija: Situacija na severu mirna
Portparol kosovske policije Baki Keljani rekao je za Radio Slobodna Evropa da je situacija na severu Kosova mirna.
  • 03.06.2023
Apel za mir

Sto šezdeset kosovskih Srba, među kojima je predstavnika civilnog društva, medija, institucija kulture, profesora, lekara, advokata, sudija, studenata, političara, inženjera, te preduzetnika potpisalo je “Apel za mir” kojim najpre ukazuje na probleme pruža svoje viđenje za izlazak iz krize na severu Kosova. Naveli su da su duboko zabrinuti represivnim i agresivnim delovanjem Vlade Kosova i ponašanjem specijalnih policijskih snaga na severu Kosova koje, kako ističu, može eskalirati do nesagledivih posledica po mir i bezbednost građana, te i trajno narušiti mogućnosti pomirenja i zajedničkog suživota između Albanaca i Srba na Kosovu.

  • 03.06.2023
Vučić posetio ranjenog Galjaka u bolnici u Beogradu
Dragiša Galjak koji je u ponedeljak ranjen tokom sukoba između Kfora i lokalnih Srba u Zvečanu nalazi se na bolničkom lečenju u Beogradu. Tamo ga je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Galjak je nakon KBC Kosovska Mitrovica gde je bio na lečenju prebačen u Urgentni centar KC u Beogradu.
  • 03.06.2023
Bela kuća: Poziv Beogradu da povuče vojsku, a Prištini da povuče policiju
Džonatan Fajner, glavni zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, pozvao je Beograd da povuče oružane snage koje su raspoređene u blizini administrativne linije i da spusti nivo borbene gotovosti. Takođe, pozvao je Prištinu da omogući novoizabranim predsednicima opština da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da povuče policijske snage iz opštinskih zgrada, prenosi RTS.
  • 03.06.2023