Vesti
Politika

Kurti: Prevazići formule kao što su istorijski dijalog i pomirenje

Lider pokreta Samoopredeljenje i najozbiljniji kandidat za novog premijera Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je po pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom potrebno prevazići formule kao što su "dijalog i pomirenje" ili "istorijski dijalog".
Kurti: Prevazići formule kao što su istorijski dijalog i pomirenje
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Kurti je za novi broj nedeljnika Vreme naveo da dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom ne može biti prioritet „broj jedan“ jer kako je rekao, sva istraživanja javnog mnenja na Kosovu „pokazuju da to nije prioritet“.

„U želji za kompromisom, dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom može da bude pod brojem tri ili četiri u redu prioriteta. Želim pre svega da se angažujem u socijalnom dijalogu za razvoj sa Srbima na Kosovu. Korisnici dijaloga treba da budu gradjani a ne političari koji gledaju kako da prodaju ishod javnom mnenju“, naveo je Kurti.

Ocenio je da treba okupiti srpske i albanske poljoprivrednike i razgovarati „o semenu, mašinama, proizvodnji, subvencijama za gorivo…“.

„Moramo da razmišljamo van registra identiteta jer kad god ima razvoja, ima i integracije, ljudi razgovaraju. Pogledajte primer borbe protiv mini hidrocentrala u kojoj Albanci i Srbi učestvuju zajedno“, naveo je lider Samoopredeljenja.Ostale vesti

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, ocenio je da je glavni preduslov dijaloga Beograda i Prištine jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosovu.
  • 04.03.2021
Konačni rezultati izbora: Samoopredeljenju 49,95 odsto glasova
Centralna izborna komisija objavila je danas konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 14. februara na Kosovu. Prema izveštaju CIK-a, pobednik izbora Pokret Samoopredeljenje osvojio je 49,95 odsto glasova.
  • 04.03.2021
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
  • 04.03.2021
Grenel: Kurti je uvek bio antiamerički nastrojen
Bivši specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel kritikovao je pobednika parlamentarnih izbora na Kosovu Aljbina Kurtija da je uvek bio antiamerički nastrojen.
  • 04.03.2021
Vučić: Spremni smo za nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada kada bude pozvana u Brisel".

  • 03.03.2021
Čitaku zvanično završila mandat ambasadorke u SAD
Vljora Čitaku je zvanično završila svoj mandat ambasadorke Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi KosovaPress.
  • 03.03.2021