Vesti
Politika

Kurti: Predsednikov neodgovoran korak

Povodom podnošenja zahteva predsednika Kosova Hašim Tačija Ustavnom sudu da da ocenu ustavnosti donetih mera o zabrani kretanja od strane Vlade, oglasio se premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu.
Kurti: Predsednikov neodgovoran korak
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Tačijev potez kojim, kako kaže, poziva građane i policijske funkcionere da se odupru merama, ocenio kao neočekivan i neodgovoran korak koji može da ugrozi javno zdravlje stanovnika Kosova.

Kurti je kazao da je kasno sinoć poslao odgovor Ustavnom sudu na zahtev predsednika u kojem naglašava da su "Tačijevi zahtevi štetni".

Kurti ističe da predsednik, kao stranka u postupku, nije ispunio uslove koji su potrebni da bi se sudu omogućilo da prihvati njegov zahtev.

„Zamolili smo Ustavni sud da odbije zahtev“, napisao je Kurti.

„Кao predsednik Vlade Republike Кosova, nemam višu i važniju odgovornost od zaštite zdravlja svih građana zemlje. Stoga sam se, zajedno sa svima u vladi, zakleo da ćemo delovati u skladu sa preporukama stručnjaka Nacionalnog instituta za javno zdravlje i, posebno, njegovog direktora, prof. dr Nasera Ramadanija“, ističe Kurti.

"Borba predsednika (Tačija) protiv ovih preporuka došla je u najneprikladnije moguće vreme, naveo je on.

Premijer Kosova napominje da Kosovo ulazi u dve najkritičnije nedelje, kada je rizik od ubrzanog širenja virusa na najvišem nivou.

„Ponoviću još jednom: nema mesta za paniku. Ali, u nedeljama koje dolaze, više nego ikada, potrebno je da svi, bilo da su institucije ili građani, da pažljivo delujemo u zaštitu svih“.

Kurti ističe da je od vitalnog značaja "da shvatimo da se borimo protiv istog neprijatelja, a to je virus covid-19".Ostale vesti

Đurić: Pozitivni na virus idu u izolacione centre
Svako lice koje bude pozitivno na virus Kovid 19, bez obzira na kliničku sliku, ne može biti u kućnoj izolaciji, već mora biti smešteno u Studentski dom u Кosovskoj Mitrovici, КBC Priština u Gračanici ili u Zdravstvenom centru Gnjilane u Pasjanu, saopštio je večeras direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 05.04.2020
Kurti: Tači hoće sukob na severu radi podele Kosova
Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti izjavio je da "na Kosovu postoje političari koji žele sukob na severu kako bi vratili ideju teritorijalne razmene sa Srbijom".
  • 05.04.2020
Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020