Vesti
Politika

Kurti: Predsednikov neodgovoran korak

Povodom podnošenja zahteva predsednika Kosova Hašim Tačija Ustavnom sudu da da ocenu ustavnosti donetih mera o zabrani kretanja od strane Vlade, oglasio se premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu.
Kurti: Predsednikov neodgovoran korak
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Tačijev potez kojim, kako kaže, poziva građane i policijske funkcionere da se odupru merama, ocenio kao neočekivan i neodgovoran korak koji može da ugrozi javno zdravlje stanovnika Kosova.

Kurti je kazao da je kasno sinoć poslao odgovor Ustavnom sudu na zahtev predsednika u kojem naglašava da su "Tačijevi zahtevi štetni".

Kurti ističe da predsednik, kao stranka u postupku, nije ispunio uslove koji su potrebni da bi se sudu omogućilo da prihvati njegov zahtev.

„Zamolili smo Ustavni sud da odbije zahtev“, napisao je Kurti.

„Кao predsednik Vlade Republike Кosova, nemam višu i važniju odgovornost od zaštite zdravlja svih građana zemlje. Stoga sam se, zajedno sa svima u vladi, zakleo da ćemo delovati u skladu sa preporukama stručnjaka Nacionalnog instituta za javno zdravlje i, posebno, njegovog direktora, prof. dr Nasera Ramadanija“, ističe Kurti.

"Borba predsednika (Tačija) protiv ovih preporuka došla je u najneprikladnije moguće vreme, naveo je on.

Premijer Kosova napominje da Kosovo ulazi u dve najkritičnije nedelje, kada je rizik od ubrzanog širenja virusa na najvišem nivou.

„Ponoviću još jednom: nema mesta za paniku. Ali, u nedeljama koje dolaze, više nego ikada, potrebno je da svi, bilo da su institucije ili građani, da pažljivo delujemo u zaštitu svih“.

Kurti ističe da je od vitalnog značaja "da shvatimo da se borimo protiv istog neprijatelja, a to je virus covid-19".Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020