Vesti
Politika

Kurti: Predsednikov neodgovoran korak

Povodom podnošenja zahteva predsednika Kosova Hašim Tačija Ustavnom sudu da da ocenu ustavnosti donetih mera o zabrani kretanja od strane Vlade, oglasio se premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Fejsbuk profilu.
Kurti: Predsednikov neodgovoran korak
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Tačijev potez kojim, kako kaže, poziva građane i policijske funkcionere da se odupru merama, ocenio kao neočekivan i neodgovoran korak koji može da ugrozi javno zdravlje stanovnika Kosova.

Kurti je kazao da je kasno sinoć poslao odgovor Ustavnom sudu na zahtev predsednika u kojem naglašava da su "Tačijevi zahtevi štetni".

Kurti ističe da predsednik, kao stranka u postupku, nije ispunio uslove koji su potrebni da bi se sudu omogućilo da prihvati njegov zahtev.

„Zamolili smo Ustavni sud da odbije zahtev“, napisao je Kurti.

„Кao predsednik Vlade Republike Кosova, nemam višu i važniju odgovornost od zaštite zdravlja svih građana zemlje. Stoga sam se, zajedno sa svima u vladi, zakleo da ćemo delovati u skladu sa preporukama stručnjaka Nacionalnog instituta za javno zdravlje i, posebno, njegovog direktora, prof. dr Nasera Ramadanija“, ističe Kurti.

"Borba predsednika (Tačija) protiv ovih preporuka došla je u najneprikladnije moguće vreme, naveo je on.

Premijer Kosova napominje da Kosovo ulazi u dve najkritičnije nedelje, kada je rizik od ubrzanog širenja virusa na najvišem nivou.

„Ponoviću još jednom: nema mesta za paniku. Ali, u nedeljama koje dolaze, više nego ikada, potrebno je da svi, bilo da su institucije ili građani, da pažljivo delujemo u zaštitu svih“.

Kurti ističe da je od vitalnog značaja "da shvatimo da se borimo protiv istog neprijatelja, a to je virus covid-19".Ostale vesti

Samoopredeljenje najavljuje nove proteste
Pokret Samoopredjeljenja najavio je nove proteste, odmah nakon objave presude Ustavnog suda, kojom je utaban put za izbor nove Vlade i isključenje pobedničke stranke.
  • 29.05.2020
Rašić: Očekivao sam da će se dati prostor Samoopredeljenju
Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić kazao je za RTV Kim da ga je odluka Ustavnog suda iznenadila. On je ocenio da će vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem, ukoliko do nje dođe, biti slaba i kratkoročna.
  • 29.05.2020
Grenel traži da se poštuje odluka Ustavnog suda
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog između Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da bi svi trebalo da poštuju odluku Ustavnog suda o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara nove vlade, prenosi Koha.
  • 29.05.2020
Kosovski Ustavni sud odlučio da može da bude formirana nova vlada
Ustavni sud u Prištini odlučio je da nema potrebe za novim izborima na Kosovu i da je moguće formiranje nove vlade umesto razrešene Aljbina Kurtija. Odluka je objavljena na sajtu suda.
  • 29.05.2020
Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020