Vesti
Politika

Kurti: Predlog EU dobra osnova za razgovore o normalizaciji odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti kazao je da je "predlog Evropske unije dobra osnova za dalje razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine".
Kurti: Predlog EU dobra osnova za razgovore o normalizaciji odnosa
Aljbin Kurti sa izaslanicima EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije (Foto Tviter @albinkurti)

"Danas sam ugostio izaslanike EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije da razgovaraju o dijalogu i predlogu EU, koji je dobra osnova za dalje razgovore ka punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom, usredsređenih na međusobno priznavanje. Zahvalio sam im se svima na angažovanju i posvećenosti", naveo je Kurti na Tviteru.

U saopštenju Kabineta kosovskog premijera navodi se da je tokom razgovora Aljbina Kurtija sa predstavnicima EU i SAD bilo reči i o pravima manjina, kao i o apliciranju Prištine za ulazak u međunarodne organizacije.

U saopštenju piše da je tema sastanka bio i Kurtijev zahtev da preostalih pet članica Evropske unije prizna kosovsku nezavisnost.

Kurti je upoznao sagovornike sa "dostignućima i uspesima Kosova tokom 2022. godine u oblasti vladavine prava, sa sprovedenim reformamama, stanjem demokratije i ekonomije".

Kosovski premijer je istakao da je "spreman za buduće sastanke na visokom nivou i intenziviranje procesa".Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023