Vesti
Politika

Kurti: Pravo je vreme da Grčka prizna Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom govoru na Ekonomskom forumu Delfi koji se održava u Grčkoj naveo da je sada pravo vreme da Grčka prizna nezavisnost Kosova.
Kurti: Pravo je vreme da Grčka prizna Kosovo
Aljbin Kurti na Ekonomskom forumu Delfi (Foto Koha)

Prema Kurtiju, priznanje Grčke moglo bi Kosovu da donese nova priznanja drugih zemalja.

"Imamo dobru komunikaciju i saradnju sa Grčkom, između naroda Kosova i Grčke, između dve vlade. To je samo most koji moramo da pređemo. Vreme je da Grčka prizna Kosovo. Pre ovoga, a naročito posle priznanja, možemo da povećamo ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu. Mislim da je Grčka regionalni lider i da može pomoći Kosovu da dobije nova priznanja", rekao je Kurti.

Govoreći o kašnjenju vizne liberalizacije za građane Kosova, rekao je:

"Ljudi su frustrirani kašnjenjem. I ja sam bio kritičan, ali nemamo drugu alternativu. Naš pristup je članstvo u Evropskoj uniji".

Kao još jedan cilj vlade koju vodi, Kurti je naveo članstvo u NATO.

"Nadamo se da možemo da doprinesemo bezbednosti kontinenta time što ćemo postati član NATO-a", rekao je kosovski premijer koji je još jednom osudio akcije Rusije u Ukrajini.Ostale vesti

Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022
Ružić tvrdi da mu je zabranjen ulazak na Kosovo
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić saopštio je da mu je zabranjen ulazak na Kosovo iako je, kako navodi, uredno i blagovremeno bio najavljen u skladu sa svim procedurama i dogovorima.
  • 27.06.2022
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta odbili da dođu na sastanak o proveri u pravosuđu
Predstavnici Sudskog i Tužilačkog saveta Kosova odbili su da prisustvuju današnjem sastanku radne grupe koja treba da pripremi dokumenta o proveri u oblasti pravosuđa.
  • 27.06.2022