Vesti
Politika

Kurti pozvao Srbe da iskoriste poslednji dan i prijave se za izbore

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je političke kandidate i stranke da se prijave za lokalne izbore i da iskoriste poslednji dan za kandidaturu putem prijave.
Kurti pozvao Srbe da iskoriste poslednji dan i prijave se za izbore
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

„Još jednom pozivam sve političke kandidate i političke stranke koje žele da predstavljaju i da se angažuju za našu zajedničku državu, takođe iz srpske zajednice, da iskoriste poslednji dan za kandidaturu putem prijave, a to je danas 22.03.2023. Dakle, važno je da se kandiduju svi oni koji žele da se bave javnom politikom na opštinskom nivou“, naveo je Kurti.

Rok koji je Centralna izborna komisija Kosova odredila za prijavu kandidata za izbore koje Priština planira da sprovede u četiri opštine na severu Kosova krajem aprila nekoliko puta je produžavan i ističe danas.

Predstavnici Srpske liste poručili su ranije da ta stranka neće učestvovati na vanrednim loklanim izborima na severu Kosova sve dok se ispune uslovi zbog kojih su napustili kosovske institucije.Ostale vesti

AP o situaciji na Kosovu: Malo je verovatno da KFOR ispuni zahtev Vučića

Američka novinska agencija Asošiejted pres (AP) piše da je "malo verovatno" da će KFOR ispuniti današnji zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da od "policije Aljbina Kurtija" preuzme brigu o bezbednosti severa Kosova, što je Vučić jutros tražio u razgovoru sa predstavnicima Kvinte u Beogradu.

  • 26.09.2023
Lutovac: Hitna sednica Skupštine o Kosovu, razjasniti sukob u Banjskoj
Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo hitno da razgovara o okolnostima koje su dovele do sukoba u mestu Banjska na Kosovu, i da on ne bi imao problem da podrži zahtev za takvom sednicom ni ako ga prvi podnesu Dveri ili Narodna stranka.
  • 26.09.2023
Anđelković: Kada bi KFOR preuzeo brigu o bezbednosti, problem bi bio samo odložen
Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ostvariv zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na severu Kosova, ali da to ne bi trajno rešilo problem, već bi ga samo odložilo.
  • 26.09.2023
Hovenijer: Došlo je do ozbiljnog kriminalnog napada na severu, neko se „skriva“ iza grupe

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da još uvek ima stvari koje se ne znaju o nedeljnom napadu na severu, koji je opisao kao "ozbiljan i zločinački napad na Kosovo".

  • 26.09.2023
Rama: Dan žalosti najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje
Zvanično najavljena žalost u Beogradu za pripadnicima oružane grupe koji su ubijeni posle sukoba sa kosovskom policijom, a pošto je ubijen policajac na Kosovu, najgori je signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlanstkoj zajednici, ocenio je albanski premijer Edi Rama i pozvao i Prištinu da ne preduzima jednostrane akcije.
  • 26.09.2023
Aleksić: Vučić i Radoičić su najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj
Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić najodgovorniji za prolivenu krv u Banjskoj.
  • 26.09.2023