Vesti
Politika

Kurti pozvao partije iz koalicije oko LDK da formiraju vladu

Kandidat pokreta Samoopredeljenje za premijera Aljbin Kurti pozvao je političke partije okupljene oko koalicije LDK-AKR i "Alternativa" da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu Vladu Kosova.
Kurti pozvao partije iz koalicije oko LDK da formiraju vladu
Aljbin Kurti (Foto VOA)

Na konferenciji za medije Kurti je naveo da su izbori 11. juna pokazali da građani žele promene, jer su, kako je rekao, onemogućili pobedničku koaliciju PDK-AAK-Nisma da formira novu vladu.

On je dodao da je Samoopredeljenje, prema njegovom mišljenju, najglasanija partija i da je spremno da vodi vladu.

Prema Kurtijevim rečima, nova vlada treba da bude vlada promena. On je pozvao Demokratski Savez Kosova, Alijansu za novo Kosovo i "Alternativu" da razgovaraju sa Samoopredeljenjem oko formiranja nove Vlade. Dodao je da su političke partije koje mogu da se pridruže ovoj postizbornoj koaliciji i Nisma, manjinske partije i poslanici pojedinačno.Ostale vesti

Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020
Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020