Vesti
Politika

Kurti poziva Srbe da ne protestuju

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da se ne slaže sa najavljenim protestima Srba na Kosovu, zbog nemogućnosti da u svojim sredinama glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, koje organizuju vlasti u Beogradu.

Kurti poziva Srbe da ne protestuju
Aljbin Kurti (Foto Kancelarija premijera Kosova)

Aljbin Kurti smatra da poziv na protest na Kosovu ne doprinosi dobrim odnosima, te da bi "potpuno razumeo građane srpske nacionalnosti kada bi protestovali protiv korupcije, za bolje obrazovanje, za socijalna pitanja".

"Ali ulaziti u proteste za izbore u Srbiji, nije fer. Zato, dozvolite mi da pozovem Srbe na Kosovu da ne organizuju i ne učestvuju na takvim protestima. Ja sam veliki organizator protesta iz svoje prošlosti, ali verujte mi da protesti nisu pravi put. Moja kancelarija je otvorena za sva pitanja", rekao je Kurti, na konferenciji za medije u Prištini.

Smatra da EU "nije srećna" što institucije u Prištini nisu prihvatile da se dogovor oko održavanja srpskih izbora zaključi razmenom pisama između zvaničnika.

"Ne znam koliko će dešavanja oko izbora u Srbiji uticati na dijalog kada nas pozovu na rundu razgovor. Naravno da ćemo biti spremni da se angažujemo. Ne bih rekao da je Vlada odlučila da se srpski izbori ne održe na Kosovu, ali istina je da nema prethodnog dogovora. Evropska unija nije zadovoljna činjenicom da nisam pristao da se sve zaključi u okviru predložene prepiske između oficira za vezu. Uveren sam da prepiska treba da bude između Vlade Kosova i Vlade Srbije. Pitanje je krenulo u drugom pravcu", naveo je Kurti.

"Jevtić ne bi trebalo da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost"

Dodao je da ne misli da gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić treba da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije.

Prema Kurtiju, nadležni u Prištini bi trebalo da sprovedu istragu o tome.

"O svemu tome odlučuju organi. Bez sumnje, mislim da gradonačelnik Štrpca ne bi trebalo da ide na sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. To je pogrešno. U ovom slučaju nadležni organi bi morali da obave istragu", dodao je Kurti.

Naveo je da će u drugoj godini mandata posetiti i opštine sa srpskom većinom.

"Druga godina vlade biće godina izlaska na teren i posetiću i opštine sa srpskom većinom", rekao je Kurti i dodao da u toku prve godine mandata "nisu pravili razliku između Albanaca i Srba i drugih zajednica".

"Ja sam premijer svih i onih 130 hiljada Srba koji su u našoj zemlji", rekao je Kurti.

Tvrdi da ne može da kaže porodicama nestalih da čekaju dok se ne sklopi pravno obavezujući sporazum uz obostrano priznanje.

Pre obraćanja medijima Kurti je učestvovao na sednici vlade, koja je danas izdvojila 100.000 evra za slanje prvog kontingenta humanitarne pomoći narodu Ukrajine.

Na sednici je odlučeno i da se proširi paket sankcija Rusiji i Belorusiji.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022