Vesti
Politika

Kurti pozdravio, opozicija kritikuje

Premijer Kosova Aljbin Kurti nazvao je dobrom vešću usvojenu mapa puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji koja je dogovorena u Briselu između pregovarača Beograda i Prištine. Međutim, opozicija na Kosovu očekuje od Kurtija i Samoopredeljenja "kamenje i suzavac" i zamera mu što sporazume prethodnih vlada pripisuje sebi.
Kurti pozdravio, opozicija kritikuje
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Aljbin Kurti je rekao da je danas usvojena mapa puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji rezultat rada vlade koju vodi i najavio da će uskoro početi naplata struje u opštinama na severu, prenela je Beta.

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa optužio je Kurtijevu vladu da pregovara o sporazumima koje su "postigle prethodne nomenklature", jer se dva od njih, prema Mustafinim rečima, tiču registarskih tablica i energije.

"Osim da Samoopredeljenje pregovara o dogovorima koje smo ranije postigli, kao što je onaj o tablicama i ovaj o energetici, dalje ne mogu da komentarišem, jer ne prikazuju njegovu sadržinu. Sada moraju da se bacaju kamenje, suzavac i molotovljeve koktele", rekao je on za lajmi.net.

Podsetimo, u julu 2013. godine tadašnji glavni pregovarač Kosova Edita Tahiri je učestvovala u dvodnevnim razgovorima o energiji u Briselu kada je najavljeno je da bi "mogao da se napravi veoma važan napredak ka postizanju sporazuma". Dvojica premijera (Kosova i Srbije) potpisali u septembru 2013. godine "Aranžmanu u oblasti energetike".

Dve godine kasnije u Briselu su potpisana četiri važna sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uključujući i one o Asocijaciji/Zajednici srpskih opština i energiji, kada su "usaglašeni zaključci" da će Elektroprivreda Srbije (EPS) na Kosovu osnovati kompaniju za snabdevanje i distribuciju električne energije, pod nazivom "Elektrosever", koja će imati pravo na izdavanje i naplatu računa. Taj sporazum su, uz posredovanje EU, potpisali (tada) premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Ica Mustafa.

Isa Mustafa je potom izjavio da postignuti sporazumi "čuvaju suverenitet" Kosova. Po dolasku na vlast prvi put Aljbin Kurti je obećao da će preispitati sve sporazume postignute sa Srbijom.

I poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu je reagovala povodom usvojena mape puta za sprovođenje sporazuma o električnoj energiji u Briselu, prenala je ekonomiaonline.

Ona je navela da je Samoopredeljenje, koje je izgradilo političku karijeru preispitivanjem bilo kog sporazuma sa Srbijom postignutog uz pomoć EU i uz podršku SAD, danas na vlasti pristalo da primeni iste sporazume, opisujući ih kao tek postignute.

"Samoopredeljenje je svojevremeno ocenjivalo iste energetske sporazume kao čin izdaje i potčinjavanja Srbiji, kao i sporazum kojim je srpski operater (Elektrosever) ustanovljen zarad dezintegracije energetskog sistema Kosova", navela je Deljiu.

Poslanica je dodala da su ovim narativom Kurti i njegova partija godinama terorisali institucije i celo društvo.

"Danas, Samoopredeljenje nije promenilo zarez koji se odnosi na prošle sporazume i podržava ih bez ikakvih promena", zaključila je Deljiu.

Mapa puta za implementaciju energetskih sporazuma koju je na Tviteru objavio Miroslav Lajčak, a oko koje su se složili Beograd i Priština, ima devet tačaka. U poslednjoj se navodi da "uspešna implementacija dogovorene mape puta ne dovodi u pitanje obaveze strana da u potpunosti sprovode energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine".Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022