Vesti
Politika

Kurti: Povratkom bloka B2 u funkciju štedimo 1,2 miliona evra dnevno

Premijer Kosova Aljbin Kurti je saopštio da je danas u 10:15 vraćen u pogon blok B2 TE "Kosovo B" snage 245 MW. To znači da će Kosovo tokom svakog sata plaćati oko 50 hiljada evra manje struju iz uvoza. Na dnevnom nivou ušteda iznosi oko 1,2 miliona evra u odnosu na dane havarije.
Kurti: Povratkom bloka B2 u funkciju štedimo 1,2 miliona evra dnevno
Aljbin Kurti (Foto Tviter)

Kurti je na društvenim mrežama napisao da je juče na međunarodnoj berzi energije 1 MWh koštao oko 200 evra.

"Danas u 10:15 blok B2 TE "Kosovo B" snage 245 MW vraćen je u pogon. Sinhronizacija je obavljena sinoć u 23:55, stanje turbine je dobro i nije bilo potrebe za balansiranjem. Drugim rečima, svaki sat ćemo plaćati oko 50 hiljada evra manje za uvoz, a do sutra ujutru oko 1,2 miliona evra manje nego u danima i nedeljama koje ostavljamo za sobom. Ovo je veoma dobra vest za sve nas", naveo je on.

Podsetimo, KEK je decembra prošle godine angažovao strane stručnjake da pregledaju i saniraju štetu nastalu usled kvara na turbini niskog pritiska, u bloku B2 TE "Kosovo B".

Kosovo se od decembra suočava sa energetskom krizom, za šta je Regulatorna kancelarija za energiju (ZRRE) najavila povećanje cena energije, što je kosovska vlada podržala.Ostale vesti

Priština: Milo Đukanović dočekan uz najviše počasti
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović započeo je dvodnevnu posetu Kosovu. Na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti, dočekala ga je predsednica Kosova Vjosa Osmani.
  • 18.05.2022
Kosovo nije na dnevnom redu u SE u petak
Aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope neće biti tema dnevnog reda sednice Komiteta ministara koja će biti održana u petak 20. maja u Torinu i kojom će predsedavati italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo”, kaže za Danas Elvira Kovač, potpredsednica parlamentarne skupštine Saveta Evrope i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara
  • 18.05.2022
Brnabić o G7: Samo u slučaju Srbije ne važi rezolucija SB UN

Premijerka Ana Brnabić konstatovala je da se u dokumentu sa sastanka zemalja G7 kao rešenje za svaki problem na svetu podseća na rezolucije Saveta bezbednosti UN, sem kada je u pitanju Srbija i da samo u slučaju Srbije nema pomena o Rezoluciji 1244.

  • 17.05.2022
Građani u politici: Ne veruju im, niti ih vrednuju, ali glasaju
Politički život Srba na Kosovu godinama unazad sveden na jednu partiju – Srpsku listu. Zbog velikog uticaja ove stranke, građanu su ili u strahu ili su nezainteresovani da bilo šta promene. Ipak, u anonimnoj anketi koja je obavljena povodom istraživanja “Građani u politici”, naveli su da svojim političkim predstavnicima ne veruju, te da zanimanje “političar” smatraju nečasnom profesijom. Ovo su samo neki podaci iz istraživanja koje su sproveli nevladine organizacije Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i Humani centar Mitrovica (HMC) u okviru inicijative Open. Panelisti Slobodan Georgijev i Momčilo Trajković kažu da, iako je trenutna situacija loša, ima potencijala među mladima da se politički život Srba na Kosovu promeni.
  • 17.05.2022
Kurti o novim sankcijama Rusiji i Belorusiji
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je dan posle sednice Vlade kojom je predsedavao potpredsednik Besnik Bisljimi, na kojoj je doneta odluka o dodatnim sankcijama Rusiji i Belorusiji, da je "Kosovo jedna od prvih zemalja koja se svrstala sa demokratskim svetom u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija Ruskoj Federaciji, nakon invazije i vojne agresije na Ukrajinu".
  • 17.05.2022
Petković: Svetinje SPC na KiM pripadaju Srbiji
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da svetinje Srpske pravoslavne crkve na KiM pripadaju Srbiji i istakao da je na KiM srušeno više od 135 svetinja među kojima i one koje su na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine. Odgovarajući ministru kulture prištinskih institucija Hajrulahu Čekuu koji je rekao da su pravoslavne crkve na KiM "blago Kosova" i da se na restauraciji kuće naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice radi da bi služila zajednici, Petković je naveo da je "jedino kulturno nasleđe Kosova kuća nacističkog kolaboracioniste".
  • 17.05.2022