Vesti
Politika

Kurti: Povećaćemo minimalnu zaradu na 250 evra

Kosovski premijer Aljbin Kurti obećao je danas, na 1. maj Međunarodni praznik rada, da će minimalna zarada na Kosovu biti povećana na 250 evra, prenosi Ekonomija onlajn.

Kurti: Povećaćemo minimalnu zaradu na 250 evra
Aljbin Kurti (Foto Valdrin Xhemaj EPA/EFE)

Kurti je rekao da će stvoriti mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i približiti tržište rada stručnom obrazovanju.

"Pobedili smo obećavajući zaposlenje i pravdu, sada ćemo raditi na tome da to ostvarimo. Stvorićemo uslove koji omogućavaju i olakšavaju otvaranje novih radnih mesta i približićemo tržište rada stručnom obrazovanju. Prioritetno ćemo raditi na zapošljavanju žena, mladih i nevećinskih zajednica. Preduzećemo mere da osiguramo da svako radno mesto bude regulisano ugovorom, sa uplaćenim penzijskim doprinosima i da nema više od 40 redovnih radnih sati nedeljno“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kosovski premijer je obećao i da će povećati broj inspektora na radnim mestima.

"Pobrinućemo se da razvoj ekonomije i ponovna industrijalizacija zemlje idu paralelno sa poboljšanjem uslova za sindikalno organizovanje radnika, posebno u privatnom sektoru gde je tako nešto izuzetno potrebno. Radićemo zajedno kako bismo zaposlenima omogućili zapošljavanje i dostojanstvo“, napisao je, između ostalog, Kurti.

 


1 MAJI I KTHESËS PËR PUNË E DINJITET

Ditët e shënuara në kalendar janë kohë kur duhet reflektuar mbi atë që shënojmë....

Posted by Albin Kurti on Субота, 01. мај 2021.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021