Kurti potvrdio spor sa DSK oko mesta kosovskog predsednika

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da se njegova stranka zalaže za koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova bez doticanja mesta kosovskog predsednika, istakavši da ta pozicija predstavlja "jedinstvo naroda" na Kosovu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

"Iako znamo da će pitanje predsednika biti pod našim mandatom i mi kao politički subjekti ćemo morati da budemo angažovani, izrazili smo uverenje da je bolje zatvoriti pitanje vlade pre nego što se bilo koje pitanje otvori oko predsednika", rekao je Kurti u intervjuu za Dojče vele.

Podsetio je da kosovski ustav predviđa da "predsednik predstavlja jedinstvo naroda", te da to nije jednostavna stvar.

"Tačno je da postoje poteškoće, ali verujem da ćemo obostranim poverenjem i posebno velikom željom za promenama na Kosovu to prevazići u narednim danima", naveo je Kurti i dodao da između dve stranke postoji dogovor o ministrima.

"Dogovorili smo se da imamo dva potpredsednika vlade, prvog potpredsednika vlade iz DSK, drugog potpredsednika vlade iz Samoopredeljenja. Dogovorili smo se da imamo pet ministarstava, a dva dodatna ministarstva iz manjina. Dakle, imamo ukupno dvanaest ministara. Prema Ustavnom sudu i Ustavu automatski nam pripada mesto šefa skupštine, ali smo pokazali spremnost da razgovaramo i o ovom mestu", objasnio je Kurti.

Kurti se sinoć u Prištini sastao sa predsednikom DSK Isom Mustafom ali još nisu usaglasili konačan koalicioni sporazum.

Dogovor je da narednih dana intenziviraju razgovore.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane