Vesti
Politika

Kurti potvrdio smenu direktora Infrakos-a, KEK-a i Telekoma

Kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je pisanja medija o smeni direktora preduzeća Infrakos, KEK i Telekom, saopštivši ujedno da su vršioci dužnosti već imenovani.

Kurti potvrdio smenu direktora Infrakos-a, KEK-a i Telekoma
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

„Luiđ Imeri, Burbuće Hana i Dževat Ramosaj novi su vršioci dužnosti direktora KEK-a, Telekoma Kosova i Infrakos-a“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

U ovim javnim preduzećima nedavno su smenjeni članovi odbora, dok su privremeni članovi, koji su potom imenovani, smenili bivše direktore – Nijazi Tačija, Bedri Istrefija i Agrona Tačija.

„I dalje ćemo zaustavljati finansijsko krvarenje dobrim ekonomskim upravljanjem. Obećali smo oporavak javnih preduzeća i to je samo prvi korak“, saopštio je Kurti, čijoj je vladi izglasano nepoverenje nakon samo 52 dana postojanja. Već sledeće nedelje se očekuje da će se početi sa radom na sastavljanju nove.

Koha je pisala juče, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su smenjeni rukovodioci javnih preduzeća, među kojima su direktor i zamenik direktora Kosovske energetske korporacije KEK i izvršni direktor kosovskih železnica (Infrakos), kao i izvršni direktor kosovskog Telekoma.

Kosovska vlada predvođena Kurtijem odmah nakon što je formirana, započela je sa procesom smene nadzornih i upravnih odbora javnih preduzeća na Kosovu, optužujući ih za korupciju i loše upravljanje kompanijama. Razrešila je nadzorni odbor Trepče, a u međuvremenu još nekoliko drugih odbora javnih firmi na Kosovu, među kojima su i Telekom i Infrakos.

Nedavno je smenjen i izvršni direktor Trepče-jug Basri Ibrahimi zbog „lošeg upravljanja kompanijom“ i kašnjenja plata.

 Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020