Vesti
Politika

Kurti poništio Haradinajeve odluke

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici vlade poništio odluke bivšeg premijera Ramuša Haradinaja o dodeli zemljišta Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) nekim opštinama.
 • 30.04.2022
 • 18:43 h > 19:55
 • Politika
 • izvor: Ekonomia Online, Gazeta Express, Kim
 • komentara:
 • pregleda: 386
Kurti poništio Haradinajeve odluke
Sednica Vlade Kosova u Prištini (Foto Ekonomia Online)

Kurti je rekao da "imovina treba da bude vraćena KPA" i da se "vraća legalnost tamo gde je to potrebno", prenosi Gazeta ekspres.

"Sprovođenje vladavine prava je osnovni princip kojim se rukovodi naša vlada, tako da je povratak vladavine prava tamo gde se to zahteva beskompromisan. Odluke bivše Haradinajeve vlade preko kojih se zemlja KPA dodeljuje pojedinim opštinama trebalo bi da budu ukinute zbog izmenjenih pravnih okolnosti“, rekao je Kurti.

Ministar lokalne uprave Eljbert Krasnići je dodao da odluke treba da budu ukinute zbog promene zakona.

"Ministarstvo administracije lokalne samouprave (MALS) je zatražilo ukidanje nekih odluka bivše Haradinajeve vlade. Nacrt-odluke o poništenju odluke zasnovan je tome što ove odluke nisu mogle da se sprovedu i na činjenici da je 2019. godine promenjen zakon o davanju na korišćenje opštinske imovine i to moramo da uskladimo", rekao je ministar Krasniki.

Vlada je usvojila većinu predloga MALS-a o poništenju odluka vlade za povlačenje iz procesa privatizacije i vraćanje imovine kojom upravlja KAP u opštinama: Gnjilane, Uroševac, Suva Reka, Srbica, Dečane, Junik i Đeneral Janković.

Sve današnje odluke Vlade Kosova

Vlada Kosova je odobrila Nacrt zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja.

Imenovani su i članovi Upravnog odbora JP Ibar Lepenac, kao i članovi državne prijemne Komisije za rukovodeće pozicije koja će vršiti stručnu ocenu kandidata prillikom imenovanja funkcionera na više rukovodeće pozicije.

Usvojena je odluka o ovlašćenju ministra zdravlja da prekorači procedure zarad izrade Administrativnog uputstva o licenciranju stranih zdravstvenih radnika.

Vlada je usvojila dve odluke da preporuči predsedniku Kosova da ovlasti potpisivanje međunarodnih sporazuma: 1. Za prvog potpredsednika Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog, za potpisivanje Sporazuma o partnerstvu za finansijski okvir između Kosovo i Evropske komisije za sporazume o sprovođenju finansijske pomoći Unije Kosovu u okviru IPA instrumenta III.

2. Za ministra finansija, rada i transfera za potpisivanje Ugovora o zajmu između Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat "Energetska efikasnost u javnim zgradama u Prizrenu".

Danas je odobrena inicijativa Ministarstva industrije, preduzetništva i trgovine za članstvo Kosova u Međunarodnom birou za izložbe, odnosno pristupanje Pariskoj konvenciji.

Na sastanku su odobrene dve inicijative Ministarstva kulture, omladine i sporta: 1. Inicijativa za pregovore o sporazumu o filmskoj koprodukciji između Vlade Kosova i Vlade Izraela i Inicijativa za pregovore o sporazumu o kinematografskoj koprodukciji između Vlade Kosova i Vlade Francuske.

Nakon usvajanja Rebalansa budžeta, danas je na predlog Ministarstva finansija, rada i transfera, Vlada usvojila srednjoročni okvir rashoda za 2023-2025.

Nakon razmatranja, odobren je Izveštaj o stepenu izvršenja projekata međunarodnog zaduživanja, kao i Kvartalni izveštaj o budžetu za 2022. godinu.

Na današnjoj sednici Vlada je dodelila 1.322.597,00 evra za opštine Podujevo, Istok, Štimlje i Gračanica za završetak radova i projekata sa investicionom klauzulom.

Danas je usvojena i nova odluka o opštim i posebnim merama za prevenciju i kontrolu pandemije kovida-19. Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje procenilo je epidemiološku situaciju, analizirajući neophodne mere za očuvanje javnog zdravlja i zaštitu od korona virusa. Mere i rokovi navedeni u ovom nacrtu odluke služe da se epidemiološka situacija drži pod kontrolom uprkos optimističnim epidemiološkim podacima.

Na današnjoj sednici Vlada Kosova je primila k znanju sveobuhvatni izveštaj Ministarstva administracije lokalne samouprave i Izveštaj o proceni zakonitosti akata skupština opština za period januar – decembar 2021.

Na kraju, Vlada Kosova se saglasila sa kandidatima koje je predložila komisija za izbor članova u Odbor Centralne banke Kosovo.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
 • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
 • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
 • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

 • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
 • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
 • 25.06.2022