Vesti
Politika

„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“

„Celokupni proces dijaloga između Beograda i Prištine dugo je u krizi. Postoje nadmudrivanja između dve države, a Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“, kazao je za RTV Kim profesor na fakultetu Političkih nauka u Prištini Miljazim Krasnići komentarišući jučerašnji susret Borelja i kosovskog premijera u Briselu.
„Kurti pokazuje tvrdoglavost po pitanju ZSO“
Miljazim Krasnići (Foto Ekonomia online)

Tokom posete Briselu, Aljbinu Kurtiju je rečeno da se svi sporazumi postignuti u Briselu moraju sprovesti, među njima i Zajednica srpskih opština.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti pokazuje tvrdoglavost u nerešavanju sporazuma o ZSO, smatra Miljazim Krasnići.

„Ceo pritisak sad će ići ka rešavanju pitanja ZSO. Šta će biti, veoma je teško prognozirati. Gospodin Kurti pokazuje jednu veliku tvrdoglavost u tom smislu, dok je Srbija sada pred izborima i ne može da pravi takve istupke. Evropska Unija je nemoćna u toj priči ako ne bude potpomognuta od strane Sjedinjenih Američkih Država“, istakao je Krasnići.

On napominje da još dugo neće doći do dogovora između pregovarača.

„Pitanje je kako će oni napraviti buduće postupke u smislu pritisaka ili ustupaka, posle jučerašnjeg sastanka, gde je jasno da oni neće moći ići napred. Ako ne dođe do dogovora biće status kvo koji nije dobar kako za Kosovo tako ni za Srbiju i Region“, zaključio je Krasnići.

 Ostale vesti

’’Drastične restrikcije ili povećanje cena’’
Ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o energetskoj krizi rekla da Kosovo nema dovoljno kapaciteta da proizvodi količinu struje koju troši, posebno tokom zime.
  • 24.01.2022
Skijališta Srbije: Za sve o Ski centru Brezovica kontaktirajte Kancelariju za KiM
"Molimo Vas da za sva pitanja vezano za Ski centar Brezovica kontaktirate Кancelariju za Кosovo i Metohiju", odovoreno je nakon pet dana iz JP Skijališta Srbije na upit RTV Kim.
  • 24.01.2022
Kurti: Struja jeftina da veliki broj građana ne zna koliko plaća
Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o energetskoj krizi na Kosovu da je cena električneenergije toliko niska da, prema njegovim rečima, veliki broj građana ne zna koliko plaća struju, prenosi Ekonomia onlajn.
  • 24.01.2022
Kusari-Ljilja: Nema povratka tradicionalnoj organizaciji srpskih izbora
Šefica poslaničke grupe vladajućeg pokreta "Samoopredeljenje" Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da na Kosovu ne treba dozvoliti organizaciju izbora koje 3. aprila organizuju vlasti u Beogradu, najavljujući primenu nedavne prakse kada je skupština u Prištini zabranila organizaciju referenduma u srpskim sredinama.
  • 24.01.2022
Poslanik SNS-a praznoj sali za konferencije: Izvolite, ako imate pitanje
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimimr Orlić je održao konferenciju za medije u sedištu stranke u Beogradu na kojoj je govorio kako "opozicione stranke planiraju izbornu krađu u aprilu, uz izazivanje haosa i krvorpolića, zahvaljujući pripremljenim lažima". Ono što je obeležilo tu konferenciju poslanika Orlića je što se, sem Tanjuga koji je uživo prenosio, nije pojavila nijedna novinarska ekipa, što se može videti na snimku.
  • 24.01.2022
I Skoplje traži od Kosova da preispita nove antikovid mere
Ministar zdravlje Severne Makedonije Bekim Salji zatražio je od kosovskog kolege Rifata Latifija da se preispitaju nove poštrene antikovid mere za ulazak na Kosovo i da se nađe drugi način zaštite, koji ne sprečava slobodno kretanje.
  • 23.01.2022