Vesti
Politika

Kurti: PDK i Srpska lista nisu partije već države, Kosovo i Srbija

„Zainteresovan sam da deo vlade budu i nesrpske manjine i Srbi koji nisu deo Srpske liste“, rekao je na KTV kandidat za kosovskog premijera, ispred pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, konkretizujući da će u vladu pozvati Srbe „koji priznaju kosovske institucije, poput Rašića“. On ima i „plan za dijalog sa Srbijom od 5 tačaka“.
Kurti: PDK i Srpska lista nisu partije već države, Kosovo i Srbija
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Govoreći u emisiji na KTV, Kurti je najavio velike promene ukoliko njegova partija pobedi na izborima i kao najpoželjnijeg koalicionog partnera označio LDK.

„Samoopredeljenje je poslednja šansa za Kosovo. Kosovo više neće tolerisati koalicije iz prošlosti. Pomno ćemo pogledati tačan broj poslanika parlamentarnih grupa, ali i njihova imena. Kada Samooopredeljenje bude prvorangirano, na Kosovu će se sve promeniti“, navodi Kurti.

S druge strane, Kurti koji je pored Vjose Osmani najveći favorit za pobedu na predstojećim izborima, kada su srpske partije u pitanju, tražiće saveznike van Srpske liste. Njegovo razumevanje je da ministar iz srpske zajednice ne mora doći iz parlamentarne partije, odnosno da ne mora osvojiti poslaničko mesto.

„Zainteresovan sam da deo vlade budu i nesrpske manjine i Srbi van Srpske liste. Prvo, PDK i Srpska lista, a nijedna nije stranka, već su države: jedna država Kosovo, druga Srbija, moraju ostati u opoziciji. Ali pozvaćemo Srbe koji priznaju kosovske institucije poput Rašića. Nigde u Ustavu ne piše da poslanik treba da postane ministar. Možemo da imenujemo nekoga spolja. PDK je zarobila državu i izgubila sebe – oni moraju ostati u opoziciji. Oni moraju da postanu stranka, kao i Srpska lista. Ja nisam protiv Srpske liste samo zato što imaju takvo ime, već sam protiv njih jer pišu dokumente kao 90-ih, kao u Miloševićevo doba. Ova država je Republika i nezavisna država“, rekao je kandidat za premijera Samoopredeljenja, Aljbin Kurti.

Međutim, iako kosovski ustav ne propisuje da ministar koji predstavlja zajednice mora biti deo parlamentarne grupe, imenovanje te osobe mora odobriti većina poslanika koji predstavljaju manjinsku zajednicu.

Članom 96 kosovskog Ustava definisano je da vlada u Prištini mora imati najmanje dva ministra iz nevećinskih zajednica – jedan ministar mora biti iz srpske zajednice dok jedan može biti predstavnik drugih nevećinskih zajednica. Slično, prema kosovskom Ustavu, srpskoj zajednici sleduju i dva mesta zamenika ministra.

Pet tačaka za dijalog sa Srbijom

Kurti je i izneo i sopstveni plan za nastavak dijaloga sa Srbijom. Najpre će obavezu pregovora preuzeti na sebe, a potom će organizovati unutrašnju diskusiju sa kosovskim Srbima. Nakon toga će pregledati svih 33 sporazuma kako bi dobio informacije na osnovu kojih će sa naslednikom Federike Mogerini imati „dijalog o dijalogu“ od kog očekuje dogovor o tome „kako voditi dijalog sa Srbijom“.

Preduslov njegovog plana je nacionalni konsenzus vlasti i opozicije, formiranje pregovaračkog tima i usvajanje platforme koja će sadržati zahtev Srbiji za priznanje i reparaciju ratne štete.Ostale vesti

Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nije izglasan
Poslanici kosovske skupštine nisu podržali nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK nakon prvog razmatranja, pa će biti vraćen u proceduru na ponovni postupak.
  • 13.08.2020
Dačić: Priština laže, ne želi kompromis
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija bila jasna da želi kompromis u rešavanju kosovskog problema i da želi dijalog, ali "ne prihvata nametanje unapred pripremljenih rešenja".
  • 13.08.2020
Haradinaj kandidat za kosovskog predsednika
Alijansa za budućnost Kosova kandidovaće svog predsednika Ramuša Haradinaja za kosovskog predsednika, ako Hašimu Tačiju bude potvrđena optužnica u Hagu za ratne zločine.
  • 13.08.2020
Mustafa: DPK da povuče zakon za zaštitu vrednosti rata OVK

Uprkos činjenici da je Demokratski savez Kosova najavio da će podržati u prvom pretresu Nacrt zakona za zaštitu vrednosti rata OVK, predsednik te stranke Isa Mustafa smatra da je potrebno da DPK, koja je inicijator predloga, povuče ovaj nacrt zakona.

  • 13.08.2020
OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK

Kritikama međunarodnih predstavnika na Kosovu povodom Nacrta zakona o zaštiti vrednosti OVK, koji će se u prvom čitanju ponovo naći pred poslanicima u kosovskoj skupštini, pridružila se i misija OEBS-a na Kosovu.

  • 12.08.2020
Skupština inicira formiranje istražne komisije za hidroelektrane

Predsedništvo Skupštine Kosova preuzelo je inicijativu za formiranje parlamentarne istražne komisije koja bi istraživala moguće zloupotrebe u procesu izgradnje, licenciranja i rada hidroelektrana, piše Koha.

  • 12.08.2020