Vesti
Politika

Kurti održao sednicu Saveta bezbednosti: Čekamo akcije KFOR-a

Nakon sastanka sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je i sednicu Saveta bezbednosti Kosova povodom situacije na severu Kosova i nedavnih incidenata. Kosovske institucije još uvek čekaju akcije KFOR-a u vezi sa barikadama, ali kosovske institucije ujedno „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Kurti održao sednicu Saveta bezbednosti: Čekamo akcije KFOR-a
Sednica Vlade Kosova (Foto Kim arhiva)

Iz kancelarije kosovskog premijera saopšteno je da su incidente na Severu izazvale „nelegalne strukture i kriminalne grupe, sa kojima koordinira i podržava Vlada Srbije i koji svim raspoloživim sredstvima deluju protivno Ustavnom poretku Republike Kosovo“, prenosi Kossev.

Naznačeno je da su „pretnje i ove radnje rezultat tesne koordinacije Vlade Srbije sa nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama, koje takođe šire propagandu“.

„Ilegalne strukture, kao i kriminalne grupe, nastavljaju da vrše ekstremistička dela protiv građana Republike, državnih institucija, pripadnika Kosovske policije, novinara, pripadnika misije EULEX i patrolnih jedinica KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Istaknuto je da u ovih 17 dana, od kada su postavljene barikade, kosovske vlasti kontinuirano komuniciraju sa KFOR-om.

„Ponovljeno je da Kosovska policija ima sve kapacitete i spremnost da deluje, ali kao što je već poznato, čekamo akcije KFOR-a“, dodaje se u saopštenju.

Ujedno se navodi da kosovska vlada i kosovske institucije „ne mogu da vode dijalog sa kriminalnim grupama“.

„Naglašeno je da treba vratiti slobodu kretanja i da ni na jednom putu ne sme biti barikada“, dodaje se u saopštenju.

Neposredno pre održavanja sednice Saveta bezbednosti Kurti je održao sastanak sa komandantom KFOR-a i šefom EULEX-a, a upravo u vezi sa situacijom na severu Kosova.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023