Vesti
Politika

Kurti: Odnosi sa američkim zvaničnicima ’sasvim u redu’

Kosovski premijer Aljbin Kurti, negirao je navode da je dobio “hladan tuš” od američkih zvaničnika, nakon što je osporio postizanje sporazuma o železnicama i autoputu između Kosova i Srbije.
Kurti: Odnosi sa američkim zvaničnicima ’sasvim u redu’
Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

On je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa ocenio da su njegovi odnosi sa američkim zvaničnicima “sasvim u redu”.

“Ja mogu da potvrdim da je naša komunikacija i sve ostalo sasvim u redu”, izjavio je Kurti koji učestvuje u radu Minhenske bezbednosne konferencije.

Kurtijeva uveravanja dolaze nakon navoda u mnogim kosovskim medijima da su američki zvaničnici odbili da se sastanu sa njim, nakon što je on osporio sporazum gde ni on, niti iko iz kosovske vlade nije bio prisutan. Aljbin Kurti je potvrdio da se u Minhenu sastao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara, Filipom Rikerom.

Međutim on je ponovio da ima problema sa načinom na koji je postignut poslednji sporazum između Kosova i Srbije.

“Ja samo izražavam moje rezerve zbog činjenice da nisam učestvovao u razgovorima oko ovih pisama namera. Naravno da nam je potrebna povezanost, bolja infrastruktura: autoputevi i železnice. Međutim državni službenici, koji su potpisali ovaj sporazum, su počeli pregovore u toku prethodne vlade i u osnovi su ove pregovore zaključili bez našeg učešća, a mi smo preuzeli dužnost pre manje od dve nedelje”, istakao je Kurti.

Prošlog petka u Minhenu, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, Kosovo i Srbija su potpisale sporazum o železnicama i autoputu. Sporazum je psotignut uz posredovanje američkog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela. Pristuni na ceremoniji su bili i predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači. Kosovski premijer Aljbin Kurti je kasnije u petak reagovao istakavši da kosovska Vlada nije imala saznanja o sadržaju ovog sporazuma.Ostale vesti

Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020
Dogovor!?: Kosovski lideri neozbiljni
U jeku borbe protiv koronavirusa kosovski politički lideri su zaokupljeni raspravom o tome treba li održati vanredne izbore ili ne. To je, po mišljenju novinarke Sanje Sovrlić, neozbiljno. Njen kolega Ljeart Hodža smatra da su izbori mogući.
  • 02.04.2020
Pad vlade u epidemiji koronavirusa
Dok se Kosovo suočava sa epidemijom korona virusa, Skupština je izglasala nepoverenje kosovskoj Vladi, nakon čega je vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti razrešio dužnosti potpredsednika vlade Avdulaha Hotija. O ovoj temi, u najnovijoj emisiji "Sporazum" su govorili Rada Trajković, Augustin Paljokaj i Dušan Janjić.
  • 02.04.2020
Rašić imenovan za direktora Kancelarije za zajednice i savetnika
Vršilac dužnosti premijera  Kosova Aljin Kurti imenovao je danas  predsednika Progresivno demokratske stranke Nenada Rašića za političkog savetnika i direktora Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova, saznaje New press.
  • 02.04.2020
Tači traži od Kurtija novog mandatara
Kosovski predsednik Hašim Tači zatražio je od predsednika pokreta Samoopredeljenje i premijera u ostavci Aljbina Kurtija da njegova stranka predloži novog mandatara za sastav nove kosovske vlade.
  • 02.04.2020
Tači obavio konsultacije sa svim parlamentarnim strankama
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nastavio konsultacije sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, kako bi sa njima diskutovao o trenutnim političkim događajima, ali i o događajima na polju zdravstva i bezbednosti na Kosovu.
  • 02.04.2020