Vesti
Politika

Kurti: Odluka EU nije podsticajna za dijalog Beograda i Prištine

Odluka Evropske unije da ne započne pregovore o pristupanju Severne Makedonije i Albanije negativno će uticati na mogućnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine, rekao je za Gardijan kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti.
Kurti: Odluka EU nije podsticajna za dijalog Beograda i Prištine
Aljbin Kurti (Foto A. Demaj)

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti smatra da će bez izvesne perspektive za članstvo u EU, Beograd imati manje podsticaja da postigne dogovor sa Prištinom.

Komentarišući odsustvo odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i albanijom, Kurti je istakao da reforme unutar Evropske unije i proširenje moraju ići ruku pod ruku.

"Evropska unija je važan istorijski projekat i nijedan čovek ne može biti njegov autor, režirajući ga ili vodeći. Videli smo više puta da se situacija na Balkanu pogorša svaki put kada Žan Klod Junker kaže da neće biti daljeg širenja Unije", naglasio je Kurti.

"Srbiji je potrebna introspekcija"

Aljbin Kurti je rekao da će ukinuti takse na srpsku robu "samo ako Beograd preduzme recipročne mere koje će omogućiti slobodan izvoz kosovske robe na teritoriju Srbije".

Istakao je i da će Beograd morati da okonča međunarodnu diplomatsku kampanju ubeđivanja zemalja da povuku priznanje Kosova.

"Ako žele da započnu dijalog, treba odmah da zaustave širenje kleveta o našem pravu na državnost. Srbija mora da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umesto što na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom. Srbiji je potrebna introspekcija", ocenio je Kurti.

Objasnio je da će saradnju sa Srbima na Kosovu započeti razgovorima sa običnim ljudima o svakodnevnim problemima i pitanjima, kao što je poljoprivreda.

"Protiv razmene teritorija"

Kurti je naglasio da se u potpunosti protivi ideji razgraničenja i razmene teritorija.

"Gde god uspostavite novu granicu, sa druge strane će biti Srba i Albanaca. Samo se pretvaraju da je to moguće uraditi mirnim putem", rekao je Kurti.

Na komentare zbog zastave Albanije u sedištu Samoopredeljenja, Kurti je odgovorio da "ima važnije zadatke od preuređivanja svog kabineta".Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020