Vesti
Politika

Kurti odbio da učestvuje na samitu "Otvoreni Balkan“

Kosovski premijer Aljbin Kurti odbio je poziv premijera Severne Makedonije Dmitra Kovačevskog da prisustvuje sastanku inicijative "Otvoreni Balkan".
Kurti odbio da učestvuje na samitu
Aljbin Kurti (Foto KoSSev)

Ovu informaciju su preneli prištinski mediji, a inicijativa "Otvoreni Balkan" se održava u Ohridu 7. i 8. juna.

Kako je prenela Koha, u saopštenju kosovske Vlade se navodi da je Kurti uputio pismo Kovačevskom u kojem je još jednom objasnio stav Kosova prema regionalnoj saradnji.

Kurti je naveo da Kosovo pozdravlja regionalnu saradnju koja je zasnovana na principima ravnopravnosti i zato je aktivno angažovano u Berlinskom procesu.

Kurti u pismu dodaje da Berlinski proces pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujuci Zajedničko regionalno tržište, koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji 2020.

On tvrdi i da Srbija u okviru Berlinskog procesa zahteva nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta koji dozvoljava regionalnu saradnju baziranu na principima ravnopravnost.Ostale vesti

Stano: Izbore na severu održati u mirnim okolnostima
Evropska unija pozvala je kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi izbori planirani u opštinama na severu Kosova 18. decembra bili održani u mirnim okolnostima.
  • 07.12.2022
Kfor: Pripadnici američke komande slučajno ušli u dvorište vrtića
Pripadnici Regionalne komande Istok iz SAD-a slučajno su svojim vozilima ušli na parking obdaništa u Leposaviću, saopštavaju iz Kfora nakon što su ranije danas pojedini mediji na severu Kosova objavili da su „pripadnici Kfora upali u dvorište vrtića u Leposaviću“.
  • 07.12.2022
NATO: Region značajniji nego ikad
Jugoistočna Evropa je zbog svoje strateške uloge značajnija nego ikada i taj značaj je konačno prepoznala i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik Fondacije NATO odbrambenog koledža Alesandro Minuto-Rico.
  • 07.12.2022
Svećlja u blizini ibarskog mosta: Situacija mirna
Posle jučerašnjih dešavanja na severu Kosova, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja posetio je danas južni deo Mitrovice.
  • 07.12.2022
Vlada Kosova čeka procenu situacije na severu
Portparol Vlade Kosova Perparim Krueziu saopštio je da se čeka procena situacije na severu od strane bezbednosnih organa "za naredne korake" u vezi sa održavanjem izbora.
  • 07.12.2022
Jablanović: Bliži smo odlaganju izbora
"Mislim da smo u ovom trenutku bliži tome da se izbori odlože za neki naredni period u kome će se održati na mirniji i normalniji način, a to će se dogoditi samo ako se steknu uslovi kojima prethodi politički dogovor. Ali, to ne možemo da predvidimo, u Prištini je na vlasti nepredvidljiva garnitura", kazao je za Radio Kim kandidat za gradonačelnika Leposavića Aleksandar Jablanović koji se u ime Partije kosovskih Srba (PKS) kandidaovao za učešće na izborima zakazanim u toj opštini za 18. decembar.
  • 07.12.2022