Vesti
Politika

Kurti: Od 1. septembra nastavljamo s reciprocitetom

Premijer Kosova Aljbin Kurti odgovorio je na optužbe opozicije zbog odlaganja sprovodjenja odluka o registarskim tablicama i ličnim dokumentima istakavši da se na implementaciju ovih odluka čekalo 11 godina, a sada problem predstavlja odlaganje na mesec dana.
Kurti: Od 1. septembra nastavljamo s reciprocitetom
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Kako prenose kosovski mediji, Kurti je ponovio da je Beograd razvio "divlju kampanju dezinformacija" i da je to glavni razlog zašto je odložio sprovođenje dve odluke vlade.

"Ono što je trebalo da se desi pre 11 godina, sada počinjemo da sprovodimo. Čekalo se 11 godina, dok je sada navala da ne može da se sačeka ni manje od mesec dana. Zbog velike kampanje dezinformisanja koju sprovodi Beograd, dogovorili smo se s međunarodnim faktorima da odložimo sprovođenje odluke do septembra. U okolnostima u kojima se nalazimo, doneli smo najbolju moguću odluku. Bolje 1. septembar nego nikad. A još bolje bi bilo da se to implementiralo od 2011. godine, kada je dogovor postignut u Briselu", rekao je Kurti u Skupštini Kosova.

On je istakao da je odluka o registarskim tablicama i ličnim kartama usaglašena sa međunarodnim partnerima.

"Ovim odlukama će se transformisati i menjanje tablica iz vremena Miloševića. Pored toga, mora da postoji identifikacija za građane koji ulaze na Kosovo, isto je u Srbiji za građane Kosova. Izdali smo više od 2.000 dokumenata. Prihvatili smo predlog međunarodne zajednice da ovu odluku odložimo zbog dezinformacija iz Srbije", naglasio je kosovski premijer.

On je naveo da je Kosovo odlučno da od 1. septembra nastavi sa sprovođenjem odluke o recipročnim merama.

"Pričalo se o užasu koji će zadesiti Srbe na severu, koji su za kratko vreme uspeli da podignu devet barikada. Radom i zalaganjem smo to dobro završili. Pre samo godinu dana, kada su građani Kosova hteli da uđu u Srbiju, morali su da plate pet evra, a sada više ne plaćaju. Možda će biti tenzija i dalje, ali mi smo odlučni da idemo napred i imamo podršku međunarodne zajednice. Videli smo da su 31. jula srpske paralelne strukture u stanju da izazovu sukobe", dodao je Kurti.

Kurti je odgovarajući na prozivke lidera ABK Ramuša Haradinaja istakao da je pre četiri godine potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić sedeo u njegovom kabinetu.

"Nikada na severu nije bilo više borbe protiv kriminala i korupcije nego sada. Pre četiri godine glavni kriminalac je bio u kabinetu premijera, a danas je na poternici i nalazi se na crnoj listi SAD. Došao je na sever zbog spota, a sada se nalazi u Srbiji. Ovo je velika razlika. Nemojte prodavati patriotizam i moral jer vas dobro poznajemo", poručio je Kurti Haradinaju.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022