Vesti
Politika

Kurti: Očekujem produbljenje saradnje sa SAD-om

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je novog ambasadora SAD na Kosovu Džefa Hovenijera. Nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istaknuta je potreba produbljivanja saradnje Kosova i SAD-a.

Kurti: Očekujem produbljenje saradnje sa SAD-om
Hovenijer i Kurti (Foto RTK)

Šef kosovske vlade je rekao da novi ambasador poznaje Kosovo i njegov narod, pa očekuje blisku saradnju i produbljivanje saveza sa SAD.

„Novi ambasador veoma dobro poznaje naš region, Kosovo, naš narod i našu istoriju. Zbog toga u narednim nedeljama, mesecima i godinama očekujem blisku saradnju za najbolji mogući odnos između Kosova i Sjedinjenih Država kako bismo proširili i produbili naš savez, koji je u mnogim oblastima demokratije, vladavine prava...“, rekao je on.

S druge stranje, američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer rekao je da očekuje produbljivanje saradnje sa Kosovom.

„Sjedinjene Države cene odnos koji imaju sa Kosovom i ja cenim ovaj odnos. Verujem da ćemo nastaviti da blisko sarađujemo sa premijerom i njegovom vladom kako bismo nastavili na putu ka državi koja je demokratska, multietnička i prosperitetna“, rekao je on.

Ambasador Hovenijer je jutros predao akreditive predsednici Kosova Vjosi Osmani.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022