Kurti obećava sporazum sa DSK pre konstitutivne sednice kosovske skupštine

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da će koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) biti finalizovan pre konstitutivne sednice parlamenta 24. decembra.

Podeli ovaj članak sa:
 • Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Aljbin Kurti je, kako prenose prištinski mediji, rekao da je optimističan, ali nije otkrio nikakve detalje sa poslednjeg sastanka sa liderom DSK-a Isom Mustafom.

"Spremamo se za dobro upravljanje. Što se tiče razgovora sa DSK-om, ne možemo imati dobre vesti dok ne bude konkretnih rezultata. Rekao sam to ranije i ponoviću. Imaćemo stalne sastanke i komunikaciju dok ne postignemo dogovor koji želimo. Kada postoje konkretni rezultati, preneću vam vesti, ali konkretnih rezultata još nema", rekao je Kurti.

Potvrdio je da Demokratski savez Kosova traži podršku za mesto budućeg kosovskog predsednika, ali da mu iz te stranke nisu rekli ko bi to bio.

"Od mene se traži da dam praznu saglasnost. Oni su zatražili tu funkciju, ali nisu mi rekli ko je njihov kandidat", preneo je Kurti.

Dodao je da niko od tri člana rukovodstva DSK-a nije priznao da želi da postane predsednik.

Vanredni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra. Samoopredeljenje i DSK su pobednici izbora i u dosadašnjim razgovorima su dogovorili programska načela oko upravljanja sledećom vladom.

Nesporzumi su nastali oko kadrovske raspodele odgovornosti. DSK insistira da se koalicionim sporazumom reguliše i mesto kosovskog predsednika, zatraživši da na toj funkciji nakon isteka mandata Hašimu Tačiju 2021. godine bude neko od njegovih zvaničnika.

Ostale vesti

 • Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Dačić: Prekid povlačenja priznanja ne može biti kompromis za takse

  Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse i tu bi pomoć SAD bila najkorisnija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući posetu izaslanika Ričarda Grenela Prištini, dodajući da prekidanje kampanje za povlačenje priznavanja Kosova ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi.

 • Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Ista poruka Grenela i iz sedišta DSK

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, ponovio je i nakon susreta sa liderom Demokatske partije Kosova Isom Mustafom da se drži podalje od političkih pitanja i da mu je fokus na ekonomskim pitanjima.

 • Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Vučić: Neophodno da se ukinu takse

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra značajnom energiju i entuzijazam predstavnika Vašingtona u cilju da se ubrza nastavak dijaloga, ali ističe da to ne ide tako lako i da najpre moraju biti ukinute takse.

 • Grenel: Treba ukinuti takse

  Grenel: Treba ukinuti takse

  Specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, završio je sastanak sa liderom Pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem.

 • Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Predstavnici Kancelarije za KiM danas u Zubinom Potoku

  Zamenik direktora Kancelarije za KiM, Miljan Ranđelović i pomoćnik direktora, Borislav Tajić, održaće danas u zgradi opštine u Zubinom Potoku u 13 sati sastanak sa rukovodstvom ove Opštine i sa čelnicima kulturnih, prosvetnih i javnih preduzeća.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane