Vesti
Politika

Kurti obećava sporazum sa DSK pre konstitutivne sednice kosovske skupštine

Predsednik pokreta Samoopredeljenje i kandidat za kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je da će koalicioni sporazum sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) biti finalizovan pre konstitutivne sednice parlamenta 24. decembra.
Kurti obećava sporazum sa DSK pre konstitutivne sednice kosovske skupštine
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Aljbin Kurti je, kako prenose prištinski mediji, rekao da je optimističan, ali nije otkrio nikakve detalje sa poslednjeg sastanka sa liderom DSK-a Isom Mustafom.

"Spremamo se za dobro upravljanje. Što se tiče razgovora sa DSK-om, ne možemo imati dobre vesti dok ne bude konkretnih rezultata. Rekao sam to ranije i ponoviću. Imaćemo stalne sastanke i komunikaciju dok ne postignemo dogovor koji želimo. Kada postoje konkretni rezultati, preneću vam vesti, ali konkretnih rezultata još nema", rekao je Kurti.

Potvrdio je da Demokratski savez Kosova traži podršku za mesto budućeg kosovskog predsednika, ali da mu iz te stranke nisu rekli ko bi to bio.

"Od mene se traži da dam praznu saglasnost. Oni su zatražili tu funkciju, ali nisu mi rekli ko je njihov kandidat", preneo je Kurti.

Dodao je da niko od tri člana rukovodstva DSK-a nije priznao da želi da postane predsednik.

Vanredni izbori na Kosovu održani su 6. oktobra. Samoopredeljenje i DSK su pobednici izbora i u dosadašnjim razgovorima su dogovorili programska načela oko upravljanja sledećom vladom.

Nesporzumi su nastali oko kadrovske raspodele odgovornosti. DSK insistira da se koalicionim sporazumom reguliše i mesto kosovskog predsednika, zatraživši da na toj funkciji nakon isteka mandata Hašimu Tačiju 2021. godine bude neko od njegovih zvaničnika.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020