Vesti
Politika

Kurti o poskupljenju: Oni koji nas krive nikada nisu brinuli za cenu hleba

Premijer Kosova Aljbin Kurti reagovao je povodom poskupljenja hleba, ali i drugih proizvoda.
Kurti o poskupljenju: Oni koji nas krive nikada nisu brinuli za cenu hleba
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto arhiva Kim)

Kurti je naveo da je Kosovo, kao i ostatak sveta, izloženo inflaciji koja je uglavnom posledica četiri faktora: prekid lanca snabdevanja usled pandemije, povratak globalne potrošnje brže nego što bi se mogla prilagoditi proizvodnja koja je zaustavljena tokom pandemija, globalni rast cena energenata i razni spekulanti koji postaju krizni profiteri.

Kurti je naveo da je stopa inflacije, prema podacima Agencije za statistiku, na kraju septembra bila 4,9 odsto, što je u skladu sa svetskim rastom cena nekih proizvoda.

On zbog toga smatra da se vodi kampanja koja svakodnevno "trubi o poskupljenju" i pokušava da za to okrivi Vladu Kosova.

„Oni koji sada krive Vladu, nikada nisu brinuli ni za cenu hleba, ni za građane. Inače bi na vreme reagovali kada je poljoprivredno zemljište zauzeto. Za 10 godina više od pola milijarde evra poreza potrošeno je na poljoprivredu, a poljoprivredna produktivnost je opala, jer subvencije nisu išle poljoprivrednicima, već u džepove njihovih prijatelja“, napisao je, između ostalog, Kurti na Fejsbuku i pozvao građane da "ignorišu takve".

 Ostale vesti

Petković: Komandant Kfora posvećen miru
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom o dijalogu Beograda i Prištine i izrazio zadovoljstvo što je dužnost komandanta Kfora preuzeo general mađarske vojske Ferenc Kajari, koji će, kako je ocenio, biti posvećen očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.
  • 01.12.2021
Borelj: Dijalog Beograda i Prištine jedini način za stabilizaciju
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izjavio je da i dalje postoji potreba da Beograd i Priština obnove dijalog, jer nema drugog načina za stabilizaciju situacije.
  • 01.12.2021
Penzionerima 7. decembra još 20 evra, ostalim građanima dan kasnije
Penzioneri će prvi dobiti još 20 evra pomoći od države 7. decembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 8. i 9 decembra, najavio je ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali.
  • 01.12.2021
Nemačka izdvojila milion evra za Kosovske bezbednosne snage
Ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode saopštio je da je sa ministrom odbrane Armendom Mehajem potpisan sporazum vredan milion evra koji se odnosi na podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS).
  • 30.11.2021
Branimir Stojanović: Čestitam, ali naša borba traje!
Kanditat za gradonačelnika Gračanice Branimir Stojanović  koji je na oktobarskim loklanim izborima izgubio od Ljiljane Šubarić, čestitao je novoj predsednici opštine i odbornicima stupanje na dužnost. Podsetio ih je, međtuim, na veliku obavezu i odgovornost, ali i da "borba još uvek traje".
  • 30.11.2021
Milošević preuzeo dužnost predsednika opštine Novo Brdo

Novoizabrani predsednik opštine Novo Brdo Saša Milošević, ali i odbornici izabrani na lokalnim izborima održanim 17.oktobra, danas su stupili na dužnost.

  • 30.11.2021