Vesti
Politika

Kurti o otvaranju arhiva: Nemamo šta da krijemo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je podržao ideju o otvaranju arhiva Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Kurti o otvaranju arhiva: Nemamo šta da krijemo
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti insistira da se arhiva u Beogradu otvori što je pre moguće.

„Imamo arhivu naše države, koja uključuje one za vreme rata i sve dokaze i materijale koji pripadaju OVK. Vrlo smo otvoreni i transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Takođe, imamo 1.630 nestalih i zbog toga moramo otvoriti arhive u Beogradu; jer ubistva na Kosovu, sahrane onih koji su ubijeni u masakrima, zatim sahrane u Srbiji i ekshumacije odatle nisu izvršili srpski građani, već ih je država Srbija organizovano izvršila. Sve ovo treba otvoriti što pre“, rekao je on.

Šef kosovske vlade je takođe poručio da država Kosovo nema šta da krije, jer je prema njegovim rečima, od kraja rata Kosovo pod međunarodnom upravom, prenosi EO.

„Kosovo je od 1999. bilo pod međunarodnom upravom. Imali smo UNMIK, EULEX, imali smo Haški Tribunal, dakle najtransparentnija i najotvorenija zemlja, ne samo za arhive, jer ih Kosovo nema. Ona koja treba da ih otvori je Srbija“, rekao je Kurti.

On je takođe dodao da i „genocid u Bosni i na Kosovu zahteva da se otkrije istina, da se znaju počinioci i izvršitelji i, pre svega, da se otkrije sudbina onih koji su nestali“.

Prema njegovim rečima, o otvaranju arhiva treba razgovarati na međunarodnim forumima.

„Moje polazište kao premijera i naše vlade nije naša mašta o spremnosti Srbije, već zaštita interesa naše zemlje i naše nepokolebljive volje za naša prava i pravdu“.

„Na svakom međunarodnom forumu trebali bismo imati ključ za otvaranje arhiva, budući da imamo fenomen da nakon što su ratni zločinci pušteni iz Haškog tribunala, postaju profesori na Vojnoj akademiji“, kazao je Kurti.

„Izuzetno je važno da govorimo istinu i težimo ka pravu ne zamišljajući spremnost, niti obim eventualne spremnosti Srbije. Moramo zaštititi svoj interes i moramo se pobrinuti za naše ljude koji su mnogo izgubili i pretrpeli”, zaključio je šef kosovske Vlade.

 Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022