Vesti
Politika

Kurti o otvaranju arhiva: Nemamo šta da krijemo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je podržao ideju o otvaranju arhiva Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).
Kurti o otvaranju arhiva: Nemamo šta da krijemo
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kurti insistira da se arhiva u Beogradu otvori što je pre moguće.

„Imamo arhivu naše države, koja uključuje one za vreme rata i sve dokaze i materijale koji pripadaju OVK. Vrlo smo otvoreni i transparentni, ali moramo razjasniti sudbinu nestalih. Takođe, imamo 1.630 nestalih i zbog toga moramo otvoriti arhive u Beogradu; jer ubistva na Kosovu, sahrane onih koji su ubijeni u masakrima, zatim sahrane u Srbiji i ekshumacije odatle nisu izvršili srpski građani, već ih je država Srbija organizovano izvršila. Sve ovo treba otvoriti što pre“, rekao je on.

Šef kosovske vlade je takođe poručio da država Kosovo nema šta da krije, jer je prema njegovim rečima, od kraja rata Kosovo pod međunarodnom upravom, prenosi EO.

„Kosovo je od 1999. bilo pod međunarodnom upravom. Imali smo UNMIK, EULEX, imali smo Haški Tribunal, dakle najtransparentnija i najotvorenija zemlja, ne samo za arhive, jer ih Kosovo nema. Ona koja treba da ih otvori je Srbija“, rekao je Kurti.

On je takođe dodao da i „genocid u Bosni i na Kosovu zahteva da se otkrije istina, da se znaju počinioci i izvršitelji i, pre svega, da se otkrije sudbina onih koji su nestali“.

Prema njegovim rečima, o otvaranju arhiva treba razgovarati na međunarodnim forumima.

„Moje polazište kao premijera i naše vlade nije naša mašta o spremnosti Srbije, već zaštita interesa naše zemlje i naše nepokolebljive volje za naša prava i pravdu“.

„Na svakom međunarodnom forumu trebali bismo imati ključ za otvaranje arhiva, budući da imamo fenomen da nakon što su ratni zločinci pušteni iz Haškog tribunala, postaju profesori na Vojnoj akademiji“, kazao je Kurti.

„Izuzetno je važno da govorimo istinu i težimo ka pravu ne zamišljajući spremnost, niti obim eventualne spremnosti Srbije. Moramo zaštititi svoj interes i moramo se pobrinuti za naše ljude koji su mnogo izgubili i pretrpeli”, zaključio je šef kosovske Vlade.

 Ostale vesti

Petković: O kom dijalogu priča Kurti dok drži uperene snajpere na narod
"Jedini koji ima ogoljeni interes da izazove inicdente na severu Кosova i Metohije jeste Кurti koji je za šaku glasova spreman na sve", uveren je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je reagujući na govor premijera Kosova tokom današnjeg zasedanja Vlade istakao da se upravo Kurti otvoreno zalaže za destabilizaciju prilika na Кosovu i Metohiji.
  • 22.09.2021
Osmani na sastanku sa Boreljom i o privremenim tablicama
Tokom boravka u Njujorku predsednica Kosova Vjosa Osmani je na neformalnoj večeri sa šefom za spoljnu politiku EU Žozepom Boreljom i predstavniciima država regiona, gorovila o trenutnoj situaciji na Kosovu, pominjući ispunjenje ugovora o registarskim tablicama.
  • 22.09.2021
Varhelji: Opozvati jednostrane akcije, vratiti slobodu kretanja
Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, povodom situacije na severu Kosova, pozvao je na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.
  • 22.09.2021
Kurti pozvao gradonačelnike sa severa da uklone barikade

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je predstavnike četiri opštine na severu Kosova da pozovu građane da se raziđu i da se uklone kamioni koji su postavljeni kao barikade na putevima koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak.

  • 22.09.2021
Osmani i Gervala sa Stoltenbergom o članstvu Kosova u NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani i ministarka spolnih poslova Donika Gervala sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenele da je osnovni cilj Kosova članstvo u NATO.
  • 22.09.2021
Vlada Kosova raspravlja o situaciji na severu. Nema prevoda za srpske medije
Vlada Kosova trenutno održava sednicu posvećenu situaciji na severu Kosova koja je nastala uvođenjem recipročnih mera u pogledu srpskih registraskih oznaka. Na sednici nema prevoda na srpski jezik, iako događaj prate i novinari srpskih redakcija.
  • 22.09.2021