Vesti
Politika

Kurti: Nisam pozvan na sastanak u ambasadi SAD o ZSO

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da nije pozvan na sastanak 31. januara u ambasadi SAD na Kosovu, na kojem bi trebalo da se razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO) i ponovio da je on protiv njenog formiranja.
Kurti: Nisam pozvan na sastanak u ambasadi SAD o ZSO
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kazao da svi oni koji su pozvani treba da idu na taj sastanak.

"Smatram da je ovaj sastanak posledica insistiranja zvaničnika američkog Stejt departmenta, koji je i specijalni emisar za Balkan, i koji je izjavio da, bez obzira na premijera Kosova, ZSO mora da bude formirana", rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, od 33 tačke Briselskog sporazuma, nije moguće izabrati samo jednu (ZSO), jer se gubi hijerarhija.

"Ne mogu se kreirati nikakve veštačke hijerarhije, osim hronološkim redosledom", ocenio je kosovski premijer i dodao da iz novog predloga Evropske unije nije moguće izdvojiti bilo koji član, za koji se misli da je o ZSO.

Upitan da li to znači da ZSO neće biti formirana dok je on premijer Kosova, Kurti je rekao da on nije jedini koji tako govori.

"Zajednica bez otvaranja pitanja konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma, sa uzajamnim priznavanjem u centru, Zajednica na nacionalnoj osnovi, sa tim nelegalnim strukturama na severu nije ni održiva, a naravno ni prihvatljiva", kazao je on.

Na pitanje da li postoji neka vrsta Zajednice koja bi mu bila prihvatljiva, Kurti je rekao da Kosovo ima Asocijaciju kosovskih opština i da su tamo i opštine sa srpskom većinom.

"Ja sam za Zajednicu koja je razvojna, demokratska, zasnovana na evropskim vrednostima, a ne na nacionalnoj pripadnosti. Nacionalna pripadnost ne treba da bude osnova Zajednice opština", kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, čak je i predlog bivšeg predsednika Finske Martija Ahtisarija dao pravo veta na toliko stvari u Skupštini Kosova predstavnicima srpske manjine, upravo zato što nije dozvoljena teritorijalizacija prava.

Ocenio je i da ZSO nema za cilj povećanje prava Srba, već "teritorijalizaciju tih prava", kao što je to učinjeno u Bosni i Hercegovini (sa Republikom Srpskom).

"Dakle, u Bosni imaju pravo veta, ali istovremeno imaju i teritorijalizaciju svog prisustva. To je ono čemu teže na Kosovu, dok nastavljaju da ne prihvataju zločine počinjene tokom rata na Kosovu i da održavaju dobre odnose sa Kremljom", rekao je Kurti.

Kompletan intervju sa premijerom Kosova možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023