Vesti
Politika

Kurti: Nije moguće formirati ZSO na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da “formiranje Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nije moguće, jer je to protivustavno”.

Kurti: Nije moguće formirati ZSO na Kosovu
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Kurti je kazao da na Kosovu vlada multietničnost.

„Formiranje Asocijacije opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu nije moguće, jer je protivno ustavu. Kada smo proglasili nezavisnost, rekli smo da iako Kosovo čini 93 odsto Albanaca - ono se ne može nazvati albanskim, već multietničkim. Takođe, ne može se formirati jednonacionalna zajednica, jer mi već imamo Asocijaciju kosovskih opština. Ja sam građanin Kosova, koji se i kao politički aktivista i kao poslanik opozicije, a i danas kao premijer obavezao da će sve manjine imati ista prava“, rekao je Kurti.

Dodao je da “Kosovo ne može da plati odštetu Srbiji za izgubljeni rat 1999. godine, već da Srbija mora da nadoknadi štetu koju je nanela Kosovu u pogledu ljudi i materijalnih dobara”.

„Albanaca u Srbiji ima mnogo više nego Srba na Kosovu. Manjine u Srbiji čine skoro 20 odsto stanovništva, a na Kosovu sedam odsto“, poručio je Kurti u Uroševcu.

Naglasio je da je otvoren za nastavak dijaloga u Briselu na osnovu predloga Evropske unije koji podržavaju Nemačka, Francuska i Sjedinjene Američke Države.

„Pre svega moram poštovati ustav i zakone Kosova. Potpisana su ukupno 33 sporazuma tokom proteklih deset godina. Ne može Beograd da izabere jedan od sporazuma koji će im biti prioritet, usput naređujući ljudima da podnesu kolektivne ostavke na severu Kosova, što je kršenje sporazuma iz 2013. godine. Takođe, u decembru prošle godine iz Beograda su poslata pisma u pet zemalja EU koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, moleći da odbiju našu aplikaciju za članstvo u Uniji“, kazao je Kurti.

Istakao je da želi da se u Briselu razgovara na najvišem nivou i o svim pitanjima.

„Neophodna je normalizacija odnosa, kao i konačni sporazum u čijem centru je obostrano priznanje. Znamo da Srbija želi nešto drugo, ali ja sam tu da služim građanima Kosova“, rekao je Kurti.

Podsetimo, u američkoj ambasadi u Prištini juče je održana sastanak, zatvoren za javnost, o formiranju Zajednice srpskih opština.

Po završetku istog, ambasador Sjedinjenih Država, Džefri Hovenijer, izjavio je da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze u dijalogu i pod hitno formira ZSO.Ostale vesti

Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023
Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju zbog nesprovođenja sporazuma

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

  • 21.03.2023
Vučić: Za Srbiju pravno obavezujuće kada stavi potpis ili se usmeno saglasi
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom evropskog sporazuma o Kosovu i aneksa o implementaciji, izjavio je da je za Srbiju pravno-obavezujuće kada stavi potpis ili pečat na nešto ili se sa tim usmeno saglasi.
  • 21.03.2023
Manojlović: Posledice sporazuma biće ulazak Kosova u NATO

Direktor kampanja Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da će posledica prihvatanja i implementacije francusko-nemačkog sporazuma biti ulazak Kosova u NATO.

  • 21.03.2023
Pretnje Kurtiju zbog ZSO

Bivši savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija Škeljzen Gaši saopštio je da će gađati Kurtijevu kuću Molotovljevim koktelom, ako bude formirao Zajednicu opština sa srpskom većinom.

  • 21.03.2023
Gutereš pozdravlja dogovor Srbije i Kosova
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozdravio je postizanje dogovora o Sporazumu između Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa i istakao da strane moraju da rade brzo i u dobroj veri da implementiraju sve svoje obaveze iz sporazuma, prenosi španski Europapres.
  • 21.03.2023