Vesti
Politika

Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta

Bivši premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da je odluka Vlade Kosova da ukine mere reciprociteta protiv Srbije nezakonita i štetna.
Kurti: Nezakonita i štetna odluka o ukidanju mere reciprociteta
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

On je na fejsbuku napisao da "Kosovo radi i vikendom samo da bi Srbiji ukinulo reciprocitet" i da je današnjom odlukom premijer Avdulah Hoti Kosovo okrivio za prekid dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Čak i u subotu rade i održavaju sastanke samo da bi uklonili reciprocitet sa Srbijom. Kosovo ima bezbroj socijalnih i ekonomskih problema, ali oni ne mogu biti prioritet u poređenju sa zahtevima Srbije. Ovo je nelegitimna vlada Kosova. Prekjuče su mediji preneli da je 20 kamiona koji su ušli iz Srbije poštovalo našu meru reciprociteta", napisao je Kurti na fejsbuku.

U svojim dokumentima izvoznici su napisali "Republika Kosovo", piše Kurti i dodaje da se sprovodio reciprocitet.

"Ali nakon današnje odluke više im neće trebati. Hoti je izjavio da je otklonio prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom. Na taj način je okrivio Kosovo za dosadašnji nedostatak dijaloga. Na tako dobru uslugu Beograd nije mogao ni da pomisli", smatra on.

Prema njegovim rečima, ova odluka, pored činjenice da će dijalog biti asimetričan za Kosovo, "kosovsku stranu okrivljuje za kašnjenje u obnavljanju dijaloga".

"Istorijski gledano, Albanci su imali dve političke struje u zavisnosti od svog stava prema Srbiji. Ni danas to nije drugačije, ali, kao retko ranije, situacija je razjašnjena", napisao je Kurti.Ostale vesti

Ambasada Velike Britanije pozdravlja nastavak dijaloga

Britanska ambasada u Prištini pozdravila je nastavak dijaloga između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • 14.07.2020
Samardžić: Vučić ponovo ide bez strategije u Brisel
Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom "još 2014. godine" prihvatio obavezu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa na osnovu "pravno obavezujućeg sporazuma", kao i da na nove pregovore ponovo ide bez državne strategije i bez ijednog zahteva Srbije.
  • 14.07.2020
Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020