Vesti
Politika

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“

Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Aljbin Kurti (Foto AP/Visar Kryeziu)

Povod za takve ocene je objavljivanje imena osoba za koje je Kurti na sednici Skupštine Kosova rekao da su „deo srpskih kriminalnih grupa na severu“.

Direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa Fatmir Šeholi rekao je za agenciju Ekonomiaonline da je objavljivanje imena „urađeno radi izbornog efekta“ i da je to posao direktora Policije Kosova.

„Prvo, nije posao premijera da izlazi i iznosi imena i prezimena jer je to stvar pravde u trenutku kada su svi dokazi i sva pitanja vezana za jedan slučaj. Naš posao je da obavestimo organe bezbednosti. Organi bezbednosti i organi pravde se time bave. Ovo je veoma osetljivo pitanje, ne izlazi se u javnost sa imenima ljudi“, kazao je Šeholi.

Prema njegovim rečima, organi pravosuđa, odnosno Tužilaštvo, trebalo bi da pozovu premijera Kosova i pitaju ga odakle mu podaci o imenima i prezimenima koje je izneo.

Šeholi je naveo i da predsednik Vlade „nije onaj koji dokazuje nečiju krivicu ili nevinost“.

Stručnjak za bezbednost Drizan Šalja smatra da je velika greška to što je operativni rad institucija zloupotrebljen na političkom nivou i da iznošenje imena otežava posao policiji da ih uhapsi.

„Mislim da je greška što se operativni rad bezbednosnih institucija koristi i zloupotrebljava na političkom nivou za stvaranje zabune u javnom mnjenju“ , rekao je Šalja.

Dodao je da je Specijalno tužilaštvo moralo da sasluša Kurtija zbog „curenja operativnih i poverljivih informacija“.

„Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, glavni tužilac ili bilo ko čija su osnova i polje delovanja kriminalne grupe i organizovani kriminal, morao je da interveniše i sasluša premijera Kosova radi objavljivanja operativnih informacija i službenih, dakle poverljivih informacija, što će sada sprečiti nadležne organe da urade svoj posao i da te ljude privedu pravdi“, kazao je Šalja.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023