Vesti
Politika

Kurti: Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe

Juče ujutru: "Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak"; Sinoć: "Kosovska vlada odložila sporovođenje odluke"; Danas: "Nelegalne strukture Srbije postale su agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada", poruke su kosovskog premijera Aljbina Kurtija za nešto više od jednog dana.
Kurti: Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe
Aljbin Kurti (Foto Tviter@albinkurti)

Istovremeno kada je u mestu Rudare danas uklanjana barikada koju su juče postavili Srbi i to uoči sprovođenja odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, što je kasno sinoć i odloženo zbog tenzija na više lokacija na Severu, u Prištini su konferenciju za medije upravo na ovu temu održali kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kurti.

Kurti je sumirao jučerašnji događaj na Severu iz perspektive kosovske vlade, izražavajući istovremeno veliku zahvalnost američkim i evropskim zvaničnicima na podršci, ali i Kosovskoj policiji naročito na Severu.

Inače, odlaganje sprovođenja odluka kosovske vlade usledilo je sinoć nakon konsultacija Prištine sa SAD i EU.

Precizirao je da je od juče na Severu postavljeno ukupno devet barikada, za koje očekuje da će danas biti i uklonjene, te da odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima neće biti odlagana dok se to ne učini.

"Vlada ponavlja obećanje da će onog trenutka kada se uklone barikade i očisti put, odluke biti odložene", kazao je Kurti, prenose mediji sa konferencije.

I danas je govorio o "kriminalnim grupama ilegalnih srpskih struktura", sa kojima se, kako je istakao, nije lako suočiti jer ih "podržava severni sused".

Tvrdi da će se kosovsko tužilaštvo i policija baviti prekršenim zakonima koji su se dogodili juče, za koje kaže da ima na desetine.

"Sve naše mere koje smo preduzeli su radi bezbednosti građana i nemaju nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću. Neće se tolerisati nasilje", naveo je Kurti.

Tokom konferencije Kurti je građanima, ali i medijima, uputio poruku u vezi sa, kako je kazao, "širenjem lažnih vesti koje dolaze od medija iz Beograda i Moskve".

"Molimo sve medijske radnike da saopštenja koja dolaze od medija iz Beograda i Moskve ne šire kao vesti i činjenice na nekritički način, jer je reč o autoritarnim zemljama bez slobode medija", kazao je on.

Podsetimo, u obraćanju juče ujutru, a nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova, Kurti je kazao da ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima.

"Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak", kazao je on juče.

Istog dana međutim, kosovska vlada je nakon njegovog hitnog sastanka sa američkim ambasadorom i konsultacijama sa EU, saopštila je da ipak odlaže primenu te odluke za mesec dana.

Odmah potom, nakon ponoći, kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštava da je započela primena odluka, ali ne i na Jarinju i Brnjaku, a za njim i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u 2 časa po ponoći, da kosovska vlada nije ništa odložila već odlučila da "zastane sa primenom odluke uz uslov da se do 1. avgusta uklone barikade na Severu".Ostale vesti

Kurti razgovarao sa ambasdorima Kvinte i EU, Pičom i Šoleom

Uoči sastanaka u Briselu, kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bisljimijem, sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije na Kosovu i ambasadorima zemalja Kvinte. Telefonom je razgovarao i sa Stjuartom Pičom i Derekom Šoleom.

  • 16.08.2022
Kurti: 1. septembar biće normalan dan
„Prvi septembar biće normalan dan na graničnim prelazima - ili ćemo izdavati ulazno-izlazna dokumenta, ili će ih obe strane ukinuti. Ne isključujem to i nadam se da ćemo o tome razgovarati u okviru teme aktuelnih tema" - kazao je kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za BBC na srpskom jeziku.
  • 16.08.2022
Selaković: Situacija uoči dijaloga tenzična, Kurti je nepredvidiva figura
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je uoči pregovora Beograda i Prištine u Briselu da je situacija tenzična i opterećena neozbiljnošću zvaničnika Prištine.
  • 16.08.2022
Hil: ZSO ne bi bio jedinstven slučaj, slični primeri postoje u Evropi
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština na Kosovu nije nikakav jedinstveni model, i da primeri takvog udruživanja već postoje u multietničkim sredinama u Evropi.
  • 16.08.2022
EK: Vučić i Kurti u Briselu moraju da raspravljaju o svim otvorenim pitanjima
Evropska komisija (EK) je saopštila da u dijalogu Beograd - Priština u Briselu u četvrtak "mora i biće raspravljano o svim otvorenim pitanjima", ali je naglasila da "ne može da se spekuliše o rezultatima dijaloga". Portparolka u EK Nabila Masrali je rekla da će Komisija uskoro objaviti koje će sve teme biti na stolu pregovora srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija.
  • 16.08.2022
Vučić sa Stjuartom Pičom o dijalogu: Srbija će biti konstruktivna
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.
  • 16.08.2022