Vesti
Politika

Kurti: Nelegalne strukture na Kosovu pokušavaju da organizuju izbore 3. aprila

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u pismu šefu kancelarije EU na Kosovu Tomašu Šunjogu ocenio da je žalosno da dok Kosovo radi sa EU i zemljama Kvinte na pronalaženju prihvatljivog rešenja "između dve vlade" za organizovanje srpskih izbora na Kosovu, nelegalne strukture Srbije pokušavaju da organizuju izbore na Kosovu kao da njena Vlada ne postoji. U pismu Kurti ocenjuje da Beograd u svom zahtevu ni ne pominje Vladu Kosova, već je naziva "relevantnim organom vlasti Kosova".

Kurti: Nelegalne strukture na Kosovu pokušavaju da organizuju izbore 3. aprila
Aljbin Kurti (Foto Kim)

Prema njegovim rečima „ilegalne strukture Srbije na Kosovu to rade uz sredstva i podršku Beograda“.

„Verovatno zbog toga pokušavaju da se izbori ‘održe’, umesto da se traži njihovo održavanje, uzimajući zdravo za gotovo nadležnost Beograda da odlučuje o teritoriji Kosova“, kaže se između ostalog u pismu kosovskog premijera.

Kurti je naglasio da Beograd u svom zahtevu koristi termin „birači sa pravom glasa“ umesto „birači u inostranstvu“.

Istakao je da je "važno da ovaj napor Srbije ne legitimišu ni vlasti EU ni OEBS".

Kurti je rekao i da se "Beograd u mnogim aspektima pokazuje destruktivnim", za šta je kao primer naveo "nesprovođenje nekih sporazuma, kao i odbijanje Srbije da uvede sankcije Ruskoj Federaciji".

"Ja ne suspendujem sudije, Vučić to možda radi"

On je odgovarajući na optužbe predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je po njegovom nalogu suspendovana predsednica Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljana Stevanović, poručio da on ne smenjuje sudije, ali da možda "predsednik Srbije suspenduje i smenjuje sudije i tužioce".

"Nisam ni predsednik ni član Sudskog saveta Kosova. Pravosudje je nezavisno od Vlade. Možda u Srbiji predsednik suspenduje i smenjuje sudije i tužioce. To se ne dešava na Kosovu ni sa sudijom Stevanović. Mi smo najdemokratskija zemlja od šest zemalja Zapadnog Balkana, potpuno povezana sa EU i NATO-om", napisao je Kurti.

Sudski savet Kosova je danas, odgovarajući na optužbe Vučića, ponovio da odluku o suspenziji predsednice Stevanović nije doneo pod pritiskom ili uticajem politike.Ostale vesti

Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022