Vesti
Politika

Kurti negira Vučićevu izjavu da je kosovska strana odbila da se dogovori

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da kosovska strana odbija da se dogovori o bilo kom pitanju, prenosi Gazeta ekspres.

Kurti negira Vučićevu izjavu da je kosovska strana odbila da se dogovori
Aljbin Kurti (Foto Ludovic MARIN/AFP)

Kurti je komentarisao Vučićeve izjave da se nije saglasio oko nekih pitanja i sa izjavom kojom bi se strane obavezale da će se uzdržati od akcija koje bi mogle da stvore tenzije na terenu.

"To je laž. Onaj ko vam je to rekao, laže. Suprotno tome, tražili smo da se uvede reč mir i stabilnost, a ne samo sigurnost“, rekao je Kurti novinarima u Briselu.

Dodao je da nije lako voditi dijalog sa srpskom stranom, jer Srbija nije spremna da se suoči sa prošlošću, prenela je Gazeta ekspres.

"Nije lako, jer nema spremnosti”, rekao je Kurti.

On je ponovio zahtev da se predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović ukloni sa te funkcije, ali da srpska strana ni po tom pitanju nije pokazala spremnost za pomirenje.Ostale vesti

Rama u UN: Srbija da prizna Kosovo
Premijer Albanije Edi Rama je tokom govora na Generalnoj skupštini Organizacije Ujedinjenih nacija rekao da će Albanija nastaviti da podržava Kosovo i da će Srbija morati da ga prizna kao nezavisnu republiku.
  • 25.09.2022
SSP: Potpisivanjem Plana konsultacija sa Rusijom, narušena pozicija Srbije oko Kosova
Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je potpisivanjem "plana konsultacija" sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, narušena pozicija Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije.
  • 24.09.2022
Brnabić posetila porodicu Nikole Nedeljkovića
Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je porodicu Nikole Nedeljkovića, mladića koga je Kosovska policija uhapsila priikom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu i koji je osuđen na osam meseci zatvora.
  • 24.09.2022
Suniog: Krajnje vreme da se sprovede odluka o Visokim Dečanima
Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog poručio je da je krajnje vreme da privremene institucije u Prištini sprovedu odluku suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.
  • 24.09.2022
Osmani na sastanku sa Grinfild: Srbija opstruiše dijalog

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, sastala se sa šeficom misije SAD-a u Njujorku Lindom Tomas Grinfild sa kojom je razgovarala o dešavanjima u regionu, ali i o posledicama rata u Ukrajini.

  • 24.09.2022
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se u Njujorku o potrebi da Priština hitno ispuni obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, izvestila je agencija TASS.
  • 24.09.2022