Vesti
Politika

Kurti negira da njegova vlada ima plan za formiranje ZSO

Premijer Kosova Aljbin Kurti negirao je da njegova vlada ima predlog za formiranje Zajednice srpskih opština, navodeći da "Kosovo ima Zajednicu opština i da je dovoljna postojeća".
Kurti negira da njegova vlada ima plan za formiranje ZSO
Aljbin Kurti (Foto Kabinet premijera Kosova)

Aljbin Kurti je rekao da mu nije poznat nikakav plan za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

"Ovo pitanje je razmatrano mnogo puta i nemam šta da dodam. Ustav Kosova ne toleriše asocijaciju na etničkoj osnovi. Može postojati udruženje na razvojnoj, ali ne i na nacionalnoj osnovi", rekao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini, reagujući na navode Viole fon Kramon da vlada ima predlog za formiranje Zajednice srpskih opština.

Rekao je da su prethodne vlade uradile nacrt statuta ZSO, ali da ga ne zanima sadržaj tog dokumenta.

"Oslanjamo se na interese Kosova i pisma predsednika Bajdena i sekretara Blinkena, koja u centar budućeg sporazuma Kosova i Srbije stavljaju međusobno priznanje. Molio sam vas da ne dovodite Asocijaciju u centar budućeg sporazuma jer nije. To je uzajamno priznanje", rekao je Kurti.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

  • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

  • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
  • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
  • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
  • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
  • 02.12.2022