Vesti
Politika

Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice
Merdare (Foto Kim)

"U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile, i Kosovo i Srbija su u pravu ili greše. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih tablica, ili pustiti da ih uklone Kosovo i Srbija", rekao je Kurti, prenosi Koha.

Zbog uvođenja reciprociteta za vozila sa tablicama iz centralne Srbije i protesta Srba na severu Kosova i Metohije, ambasadori Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su sa Kurtijem, a iz vlade u Prištini je saopšteno da je Kurti obavestio ambasadore da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom prelazu.

Dodao je da jučerašnja odluka "nije provokacija ili diskriminacija prema bilo kome i da je specijalna policija prisutna na severu kako bi zaštitila graničnu policiju i punktove.

"Ona je trenutno prisutna jer su desetine demonstranata blokirale puteve koji vode do prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih ugrozila", rekao je Kurti i dodao da je "sloboda kretanja pravo i vrednost koju ne treba kršiti".

U saopštenju se navodi da su se se "ambasadori i Kurti složili da se mir i spokoj, stabilnost i bezbednost moraju održati, te da dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira".Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021