Vesti
Politika

Kurti: Neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da "Kosovo neće dozvoliti održavanje referenduma Srbije na svojoj teritoriji" dok je, govoreći o dijalogu, kazao da "pregovarački proces u Briselu nije bio beskoristan", iako su održana samo dva sastanka na visokom nivou.

Kurti: Neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

„Postigli smo dogovor o reciprocitetu za registarske tablice. Ne samo da smo počeli od važne tačke, već je to prihvaćeno u Briselu. Verujem da je to dobro realizovano. Za pravno obavezujući sporazum Srbija mora neuporedivo više da se promeni“, dodao je Kurti na konferenciji za novinare.

On je u superlativu govorio o rezultatima vlade tokom ove godine i pohvalio je upravljanje pandemijom i ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, trenutno je vakcinisano preko 60 odsto građana starijih od 18 godina.

Što se tiče ekonomskog razvoja, on je rekao da je rast dvocifren, uz povećanje prihoda i smanjenje državnih rashoda, dok je ove godine otvoreno više od 10 hiljada radnih mesta.

Kurti se zahvalio Albaniji što je Kosovu obezbedila struju za novogodišnje praznike.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022