Vesti
Politika

Kurti: Neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da "Kosovo neće dozvoliti održavanje referenduma Srbije na svojoj teritoriji" dok je, govoreći o dijalogu, kazao da "pregovarački proces u Briselu nije bio beskoristan", iako su održana samo dva sastanka na visokom nivou.

Kurti: Neće biti referenduma Srbije na teritoriji Kosova
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

„Postigli smo dogovor o reciprocitetu za registarske tablice. Ne samo da smo počeli od važne tačke, već je to prihvaćeno u Briselu. Verujem da je to dobro realizovano. Za pravno obavezujući sporazum Srbija mora neuporedivo više da se promeni“, dodao je Kurti na konferenciji za novinare.

On je u superlativu govorio o rezultatima vlade tokom ove godine i pohvalio je upravljanje pandemijom i ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, trenutno je vakcinisano preko 60 odsto građana starijih od 18 godina.

Što se tiče ekonomskog razvoja, on je rekao da je rast dvocifren, uz povećanje prihoda i smanjenje državnih rashoda, dok je ove godine otvoreno više od 10 hiljada radnih mesta.

Kurti se zahvalio Albaniji što je Kosovu obezbedila struju za novogodišnje praznike.Ostale vesti

Protest u Prištini zbog najavljenog povećanja cena struje
Protest protiv povećanja cena struje biće održan 29. januara u Prištini u organizaciji Socijaldemokratske partije (PSD). Njen lider Dardan Molićaj poziva "sve građane i druge opozicione stranke da se pridruže skupu".
  • 20.01.2022
Ambasador SAD pri OEBS-u: Nadali smo se da će Kosovo dozvoliti referendum
Ambasador SAD pri OEBS-u Majkl Karpenter izjavio je da SAD imaju jasan stav u pogledu prava Kosova kao nezavisne države da određuje uslove za organizovanje izbora drugih država na svojoj teritoriji, ali je istakao da su se nadali da će Vlada Kosova nastaviti sa dosadašnjom praksom da se OEBS-u dozvoli prikupljanje glasova za referendum Srbije 16. januara.
  • 20.01.2022
Skupština Kosova: Saga o energetici i poskupljenju
Na današnjoj sednici Skupštine Kosova se raspravljalo o više pitanja, ali je jedno bilo u centru pažnje: rasprava o rastu cena struje, odnosno o novim tarifama električne energije za pojedine potrošače koje vlada, prema predlogu RUE, hoće da uvede. Očekivano, opozicija je to odbijala, optužujući aktuelnu vladu da ne ume da se nosi sa situacijom i da ne ume da upravlja krizom. Iz vladajuće stranke su i danas ponovili da je uvođenje blok tarifa neizbežno.
  • 20.01.2022
NATO obnavlja bazu u Albaniji
U obnovu vazduhoplovne baze Kučov u Albaniji, koja je danas počela, NATO će uložiti 51 milion evra, kako bi mogla biti korišćena za operacije Alijanse.
  • 20.01.2022
Narodna stranka: Nebriga vlasti za otimačinu srpske imovine na Kosovu
Poverenik Izvršnog odbora Narodne stranke za Kosovo Žarko Ristić izjavio je danas da je nebriga ove vlasti o interesima tamošnjih Srba i o imovini Srbije svakodnevna, kao i da je postalo očigledno da se vlasti u Beogradu neće o tome čak ni oglašavati.
  • 20.01.2022
Grvala u Grčkoj: Priznavanje Kosova bi bilo istorijski korak
Na sastanku kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Grvale sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendiasom u Atini se govorilo o ekonomskoj saradnji Kosova i Grčke, ali i o političkim temama.
  • 20.01.2022