Vesti
Politika

Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici na kojoj se raspravlja o nepoverenju njegovoj vladi, kazao da ona za 50 dana od kada je počela sa radom, nije imala ni 100 sati da pokaže šta može.
Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Još na samom početku smo smanjili plate premijera i zamenika ali ne i plate u pravnom sistemu. Razrešili smo 7 koordinatora koji su bili nepotrebni. Naši ministri su neprestano radili na provođenju određenih odluka. Smanjenjem budžeta smo uštedeli 430.000 evra".

Kurti je ukazao koje su sve mere preduzeli u borbi protiv koronavirusa.

"Mi smo i odredili Studentski dom kao karantin, ukinuli tarifu za sirovine iz BiH i Srbije. Od juče smo zabranili kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutru. Zabranili smo okupljanja i dodelili smo dve penzije, kao što smo i obećali. Poštovani poslanici, ne žalim za ovom vladom, ali žalim za ljudima, šta im se dešava i šta će im se dešavati. Ljudi će ostati bez vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije", dodao je Kurti.

"Nije ideja da se ukloni taksa pa da se započnu pregovori, ideja je da se ukine taksa kako bi se postigao dogovor", dodao je Kurti.

Saradnje sa DSK je prekinuta kada su rekli "ukinite tarifu bez reciprociteta", kazao je Kurti.

"Tokom ovih 50 dana, normalno da je bilo optužbi. To je deo politike, politika je za mene borba. Ja sam kao premijer naučio više za ovih 50 dana nego svih prethodnih godina, imao sam više informacija nego bilo kada", rekao je Kurti.

Mi smo znali da ova vlada može da se razreši i ja sam srećan što danas nemamo vanredno stanje.

"Za mene je mnogo važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da li ću ja ostati bez svojih nadležnosti", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020
Nemačka i Francuska traže hitan nastavak dijaloga

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Mas i njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian objavili su zajedničko saopštenje u kome su pozvali na hitan nastavak dijaloga između Kosova i Srbije pod vođstvom Evropske unije.

  • 23.05.2020