Vesti
Politika

Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici na kojoj se raspravlja o nepoverenju njegovoj vladi, kazao da ona za 50 dana od kada je počela sa radom, nije imala ni 100 sati da pokaže šta može.
Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Još na samom početku smo smanjili plate premijera i zamenika ali ne i plate u pravnom sistemu. Razrešili smo 7 koordinatora koji su bili nepotrebni. Naši ministri su neprestano radili na provođenju određenih odluka. Smanjenjem budžeta smo uštedeli 430.000 evra".

Kurti je ukazao koje su sve mere preduzeli u borbi protiv koronavirusa.

"Mi smo i odredili Studentski dom kao karantin, ukinuli tarifu za sirovine iz BiH i Srbije. Od juče smo zabranili kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutru. Zabranili smo okupljanja i dodelili smo dve penzije, kao što smo i obećali. Poštovani poslanici, ne žalim za ovom vladom, ali žalim za ljudima, šta im se dešava i šta će im se dešavati. Ljudi će ostati bez vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije", dodao je Kurti.

"Nije ideja da se ukloni taksa pa da se započnu pregovori, ideja je da se ukine taksa kako bi se postigao dogovor", dodao je Kurti.

Saradnje sa DSK je prekinuta kada su rekli "ukinite tarifu bez reciprociteta", kazao je Kurti.

"Tokom ovih 50 dana, normalno da je bilo optužbi. To je deo politike, politika je za mene borba. Ja sam kao premijer naučio više za ovih 50 dana nego svih prethodnih godina, imao sam više informacija nego bilo kada", rekao je Kurti.

Mi smo znali da ova vlada može da se razreši i ja sam srećan što danas nemamo vanredno stanje.

"Za mene je mnogo važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da li ću ja ostati bez svojih nadležnosti", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020
Nacrt zakona o vrednostima OVK predviđa i krivično gonjenje
Poslanici kosovske skupštine razmatraće sutra nacrt zakona o zaštiti ratnih vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos pozivima stranih diplomata i predstavnika Srba da će njime biti ugrožena sloboda govora i da će kod nealbanskih etničkih zajednica izazivati strah pri samoj pomisli na tu oružanu formaciju.
  • 06.08.2020
Samoopredeljenje prikuplja potpise za obaranje Vlade
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi, međutim, nije precizirao da li će u tome dobiti podršku i drugih političkih stranaka na Kosovu.
  • 06.08.2020
Palmer: Podrška procesu koji predvodi Evropska unija

Usredsređeni smo na podršku procesu koji predvodi Evropska unija koji bi trebalo da dovede do sporazuma između Srbije i Kosova”, izjavio je Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

  • 06.08.2020