Vesti
Politika

Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici na kojoj se raspravlja o nepoverenju njegovoj vladi, kazao da ona za 50 dana od kada je počela sa radom, nije imala ni 100 sati da pokaže šta može.
Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Još na samom početku smo smanjili plate premijera i zamenika ali ne i plate u pravnom sistemu. Razrešili smo 7 koordinatora koji su bili nepotrebni. Naši ministri su neprestano radili na provođenju određenih odluka. Smanjenjem budžeta smo uštedeli 430.000 evra".

Kurti je ukazao koje su sve mere preduzeli u borbi protiv koronavirusa.

"Mi smo i odredili Studentski dom kao karantin, ukinuli tarifu za sirovine iz BiH i Srbije. Od juče smo zabranili kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutru. Zabranili smo okupljanja i dodelili smo dve penzije, kao što smo i obećali. Poštovani poslanici, ne žalim za ovom vladom, ali žalim za ljudima, šta im se dešava i šta će im se dešavati. Ljudi će ostati bez vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije", dodao je Kurti.

"Nije ideja da se ukloni taksa pa da se započnu pregovori, ideja je da se ukine taksa kako bi se postigao dogovor", dodao je Kurti.

Saradnje sa DSK je prekinuta kada su rekli "ukinite tarifu bez reciprociteta", kazao je Kurti.

"Tokom ovih 50 dana, normalno da je bilo optužbi. To je deo politike, politika je za mene borba. Ja sam kao premijer naučio više za ovih 50 dana nego svih prethodnih godina, imao sam više informacija nego bilo kada", rekao je Kurti.

Mi smo znali da ova vlada može da se razreši i ja sam srećan što danas nemamo vanredno stanje.

"Za mene je mnogo važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da li ću ja ostati bez svojih nadležnosti", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020