Vesti
Politika

Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na sednici na kojoj se raspravlja o nepoverenju njegovoj vladi, kazao da ona za 50 dana od kada je počela sa radom, nije imala ni 100 sati da pokaže šta može.
Kurti: Ne žalim za vladom, ali žalim za ljudima
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Još na samom početku smo smanjili plate premijera i zamenika ali ne i plate u pravnom sistemu. Razrešili smo 7 koordinatora koji su bili nepotrebni. Naši ministri su neprestano radili na provođenju određenih odluka. Smanjenjem budžeta smo uštedeli 430.000 evra".

Kurti je ukazao koje su sve mere preduzeli u borbi protiv koronavirusa.

"Mi smo i odredili Studentski dom kao karantin, ukinuli tarifu za sirovine iz BiH i Srbije. Od juče smo zabranili kretanje od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutru. Zabranili smo okupljanja i dodelili smo dve penzije, kao što smo i obećali. Poštovani poslanici, ne žalim za ovom vladom, ali žalim za ljudima, šta im se dešava i šta će im se dešavati. Ljudi će ostati bez vlade koja se ozbiljno zalagala protiv korupcije", dodao je Kurti.

"Nije ideja da se ukloni taksa pa da se započnu pregovori, ideja je da se ukine taksa kako bi se postigao dogovor", dodao je Kurti.

Saradnje sa DSK je prekinuta kada su rekli "ukinite tarifu bez reciprociteta", kazao je Kurti.

"Tokom ovih 50 dana, normalno da je bilo optužbi. To je deo politike, politika je za mene borba. Ja sam kao premijer naučio više za ovih 50 dana nego svih prethodnih godina, imao sam više informacija nego bilo kada", rekao je Kurti.

Mi smo znali da ova vlada može da se razreši i ja sam srećan što danas nemamo vanredno stanje.

"Za mene je mnogo važnije da se ne proglasi vanredno stanje, nego da li ću ja ostati bez svojih nadležnosti", zaključio je Kurti.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020