Vesti
Politika

Kurti ne prihvata mini Šengen, insistira na sporazumu SEFTA

Premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na sporazumu SEFTA, a za Kosovo je neprihvatljiva inicijativa "mini Šengen", na kojoj su u utorak ponovo insistirali premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije, saopštila je Vlada Kosova.

Kurti ne prihvata mini Šengen, insistira na sporazumu SEFTA
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev nakon virtuelnog sastanka pozvali su Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi. Kosovo je dalo negativan odgovor.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti tokom svog mandata prihvatio je da septembra prošle godine u Vašingtonu da Kosovo bude uključeno u balkansku inicijativu „mini Šengen“, ali nova vlada ignoriše ovu obavezu.

Portparolka Vlade Rozafa Keljmendi izjavila je da je stav Vlade o „inicijativi iz Niša“ (mini Šengenu) poznat i da je Kurti nedavno predložio novi okvir za regionalnu i ekonomsku saradnju pod nazivom SEFTA, koji odgovara potrebama svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovim ciljevima za integraciju u Evropsku uniju.

„Vizija premijera izražena je kroz sporazum o SEFTA. To znači regionalnu saradnju koja se zasniva na jednakosti i reciprocitetu, koja ima mehanizme za sprovođenje i koju vodi Evropska unija, ima direktne sporazume sa Evropskom unijom i zasniva se na evropskom ekonomskom modelu“, kazala je Keljmendi.

Kurti će to predstaviti na sledećem samitu lidera šest zemalja regiona, koji će biti održan 5. jula u okviru Berlinskog procesa, najavljeno je.

Prištinski list Koha ditore objavio je intervju sa direktorkom za jugoistočnu Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Suzanom Šuec u kojem je navela da očekuje rezultate u inicijativama za zajedničko regionalno tržište.Ostale vesti

Kurtiju pojačano obezbeđenje zbog pretnji
Aljbin Kurti je dobio pretnje preko društvenih mreža pa je povećan nivo njegovog obezbeđenja, saopštio je kabinet premijera Kosova.
  • 27.10.2021
Sutra konačni rezultati prvog kruga izbora
Konačni rezultati prvog kruga lokalnih izbora koji su održani 17. oktobra na Kosovu biće objavljeni sutra.
  • 27.10.2021
Rakić i Šmid: Jedini način za rešavanje problema je dijalog
Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić naglasio je na sastanku sa generalnom sekretarkom OEBS-a Helgom Šmid da je potpuna implementacija briselskog sporazuma od krucijalne važnosti za postizanje trajnog mira na Kosovu i da je neophodno u što skorijem periodu formirati Zajednicu srpskih opština. 
  • 27.10.2021
U novoj emisiji Sporazum o srpskim političkim partijama na Kosovu
Zašto među srpskim političkim partijama gotovo da nema konkurencije? Ovom temom ćemo se večeras baviti u novoj emisiji Sporazum.
  • 27.10.2021
“Odluka o napretku ka EU zavisi od procene konkretnih interesa najmoćnijih”
Nekadašnji premijer Kosova Isa Mustafa je 27. oktobra 2015. u Strazburu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom. Ovaj sporazum je u to vreme smatran vrlo značajnim za političku, pravnu i ekonomsku integraciju u EU, ali uprkos tome, za građane Kosova još uvek nije odobrena ni vizna liberalizacija.
  • 27.10.2021
Osmani: Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO
Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da je Srbija kancer Evrope.
  • 27.10.2021