Vesti
Politika

Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike

Predsedavajući pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je da lista kandidata za poslanike te stranke za izbore ostaje onakva kao što je i predata, sa njim na čelu.
Kurti: Ne povlačim se sa liste kandidata za poslanike
Aljbin Kurti (Foto ahriva Kim)

Aljbin Kurti je rekao da ostaje nosilac liste i da će "poštovati zakone i ustav", uprkos odluci sudskog saveta da mu zbog kazne izrečene u poslednje tri godine, nije dozvoljeno da bude kandidat za poslanika.

Kurti je prema odluci sudskog saveta jedan među 47 kandidata kojima učešće na izborima nije dozvoljeno.

Kurti je, kako prenose prištinski mediji, u objašnjenje novonastalih političkih prilika na Kosovu, pomenuo sastanak bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija sa bivšim američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom prošle godine u Prištini.

Aludirajući da su Tači i Grenel bivši, da više nema mesta uticaju njihove politike i da su stupile nove okolnosti, Kurti je rekao da kosovske institucije treba ažurirati.

"Predali smo spisak prema zahtevu i to je naša lista. Pre godinu dana bivši ambasador Grenel bio je na večeri sa bivšim predsednikom, ali to je prošle godine i mislim da institucije treba da se ažuriraju u novim okolnostima, uoči izbora 14. februara koji su izazvali entuzijazam bez presedana za masovno učešć građana", rekao je Kurti tokom obilaska groba Ibrahima Rugove, preminulog na današnji dan.

"Nosilac sam liste koja poštuje i striktno poštuje Ustav i zakone koji štite prava svih nas", dodao je Kurti.

 Ostale vesti

Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021
CIK: Odbačeno 18.766 glasova iz dijaspore
Centralna izborna komisija Kosova odbacila je 18.766 glasova iz dijaspore, prenosi Zeri.
  • 26.02.2021
Vučić: Nezaposlenima na Kosovu 200 evra, deci i zaposlenima po 100
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je finansijsku pomoć za ljude koji žive na Kosovu. Nezaposlena lica će dobiti po 200 evra, a deca i zaposlene osobe po 100. Takođe, najavio je početak gradnje nove zgrade za KBC Priština u Gračanici.
  • 26.02.2021
“Šta nakon izbora?”

Kao što je pobeda Pokreta Samoopredeljenje na nedavno održanim parlamentarnim izborima na Kosovu bila očekivana, tako treba da očekivati i da će Aljbin Kurti promeniti odnos prema “nerealnim ciljevima” svoje politike. Kao najozbiljniji kandidat za premijera Kosova, Kurti će revidirati svoje stavove o isključivanju Srpske liste iz buduće Vlade ili marginalizaciju dijaloga sa Beogradom, zaključeno je tokom debate „Šta nakon izbora?“.

  • 26.02.2021