Vesti
Politika

Kurti: Ne postoje srpske opštine na Kosovu

"Ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana. Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost", rekao je novinarima u Prištini premijer Kosova Aljbin Kurti.
Kurti: Ne postoje srpske opštine na Kosovu
Aljbin Kurti (Foto Kim)

"Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava asocijaciju po etničkoj osnovi", kazao je Kurti.

"Možete imati asocijaciju opština ili raznih drugih organizacija samo po drugoj osnovi, bilo to ekonomska, privredna, socijalna, što se tiče zdravlja ili obrazovanja, ali ne po etničkoj osnovi. Onih 33 sporazuma koji su bili potpisani u Briselu pre nego što sam ja došao na vlast, oni su raspoređeni po jednoj horizontalnoj ravni, nemaju hijerarhiju. Ne možeš reći da je ovaj sporazum važniji od drugih. Svi ti sporazumi su jednaki i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju ovaj zadnji predlog Evropske unije koji je dobio pšodršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i SAD. Znači, svi oni pređašnji sporazumi su unutar tog predloga. Ne možeš ti sad uzimati jedan svoj sporazum i kazati da je to jedini sporazum koji je važan. Ima tu 33 sporazuma", naveo je on.

Kosovski premijer je dodao da će "kad dođe vreme"i na osnovu ovog predloga iz Evropske unije, "razmotriti sve te sporazume", ali:

"Nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora. Potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora da ima u centru međusobno priznanje", smatra on.

Prema Kurtijevom mišljenju, predsednik Srbije je "prekršio njegov najdraži sporazum".

"Nemojte zaboraviti da je 10. decembra prošle godine taj dogovor, gde je Asocijacija opština od 19. aprila 2013. godine potpisan od strane bivšeg premijera Hašima Tačija i bivšeg premijera Ivice Dačića, taj sporazum je prekršio sam predsednik Srbije 10. decembra prošle godine, kada je napisao pismo upućeno u pet država koje ne priznaju Kosovo u okviru Evropske unije. Znate, u EU imate 27 država, ali pet njih ne priznaje Kosovo. Predsednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. To je prekršaj, on je kršio svoj najdraži sporazum jer u tački 14 tog sporazuma kaže se da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama", kazao je on.

Na kraju svog obraćanja novinarima na srpskom jeziku, Aljbin Kurti je ponovio da je sporazum (o ZSO) na koji se poziva zvanični Beograd "prekršen pre mesec i po dana od strane srpskog predsednika".Ostale vesti

„Kurti nema pravo da iznosi u javnost imena osumnjičenih za nemire“
Poznavaoci političkih i bezbednosnih pitanja na Kosovu ocenili su da premijer Aljbin Kurti nema pravo da se meša u poslove pravosudnog sistema, a još manje da iznosi u javnost imena osoba osumnjičenih za nerede na severu Kosova poslednjih dana.
  • 10.06.2023
Kosovska vlada o Raminom nacrtu statuta za ZSO
Kosovska vlada se izjasnila povodom nacrta statuta koji je predložio premijer Albanije, Edi Rama. Prema navodima izvršne vlasti, Kosovu je potrebna podrška, ali ne i posrednici.
  • 10.06.2023
"Na terenu ne postoji volja za izlazak na izbore u četiri opštine na severu Kosova, kaže glavna i odgovorna urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević. "Ipak to ne znači da Vučić ne može da ih ubedi. Ali, mislim i da je Vučić svestan toga da će mnogo više izgubiti ako bi u ovom trenutku takve zahteve izneo pred Srbe", kazala je Lazarevićeva u novom izdanju emisije "Dogovor!?" Radija Kim. Politički analitičar Fadilj Ljepaja kaže da je pitanje da li će Srbi izaći na izbore, dok Miodrag Milićević iz Aktiva smatra da su izbori samo polurešenje.
  • 10.06.2023
Bisljimi: Ne možemo da žrtvujemo suverenitet da bi Srbija napustila rusku orbitu
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da "žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu".
  • 10.06.2023
Haradinaj: Poslednji trenutak da Kurti pređe na pravu stranu

Kosovo prolazi kroz teške trenutke, zbog tvrdoglavosti premijera i neodlučnosti predsednice, saopštio je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj.

  • 10.06.2023
Završen još jedan protest ’’Srbija protiv nasilja’’
Učesnici šestog protesta "Srbija protiv nasilja" večeras su nešto posle 21.30 počeli da se razilaze sa raskrsnice ispred zgrade Vlade Srbije.
  • 09.06.2023