Vesti
Politika

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo
Premijer Kosova Aljbin Kurti (Foto EPA-EFE/FILIP SINGER)

Kosovski premijer navodi i da kada je "međusobno priznanje u pitanju spreman da to uključi u dijalog".

Kurti je rekao da je Deklaraciju mira, koju je predložilo Kosovo 2021. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio, kao i plan za međusobnu zaštitu prava manjina u granicama jednih drugih.

U svom uvodniku publicista Vašington posta piše da je "podrška Kremlja Srbiji snažan podsticaj Vučiću da zadrži status kvo citirajući Kurtija koji je rekao "Putin želi da Kosovo pretvori u propalu državu".

"Posle onog što Putin smatra neuspehom u Avganistanu i Iraku kao izraz intervencija SAD i NATO-a, ostaje samo Kosovo“, rekao je Kurti i dodao.

"Putin želi da predstavi Kosovo kao privremeni uspeh. Dakle, zaštita Kosova je veoma važna".

Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se prvi put u Briselu 15. juna 2021. u okviru dijaloga, sastanka koji je završen bez dogovora o temama.

Dvojica lidera sastala su se i 4. maja ove godine u Berlinu, u Nemačkoj, na radnoj večeri koju je organizovao Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022