Vesti
Politika

Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da preliminarni rezultati istrage ukazuju da je požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku podmetnut. 
Kurti: Napadi u Zubinom Potoku i Zvečanu podstaknuti od Srbije
Aljbin Kurti (Foto Kim arhiva)

Kurti je na Fejbuku napisao da su u Centru za registraciju vozila u Zvečanu bačene dve ručne bombe, koje na sreću nisu eksplodirale.

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim“, napisao je Kurti.

Dodao je da Srbija koristi građane Kosova kako bi izazvala ozbiljan međunarodni sukob.

„Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade se neće tolerisati“, dodao je Kurti.

On je pozvao građane, posebno na severu da ostanu mirni i sarađuju sa institucijama Kosova.

 

 

Podsetimo, portal KoSSev izvestio je ovog jutra o požaru koji se dogodio u zgradi Opštine Zubin Potok. Kako su za ovaj medij potvrdili iz vatrogasne stanice u ovoj opštini, u požaru su izgorele dve kancelarije, te tek treba da se utvrdi uzrok požara.

Međutim, ubrzo se oglasio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, koji je saopštio da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, kao i da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Kosovska policija regiona Sever potom je iznela nove detalje, navodeći da su u zgradi Intel u Zvečanu, gde se nalazi Centar za registraciju pronađene dve eksplozivne naprave koje je potom i uništio EOD tim.

 Ostale vesti

Zatvorena birališta nakon referenduma
Birališta u Srbiji, gde su se građani tokom dana izjašnjavali da li su za potvrđivanje Akta o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, zatvorena su u 20 časova.
  • 16.01.2022
Do 18 časova na referendumu u Srbiji glasalo 25,25 odsto birača
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da je do 18 časova na teritoriji cele Srbije glasalo 25,25 odsto birača.
  • 16.01.2022
Članovi ’’Srpskog opstanka’’ pokušali da glasaju u pošti, policajac ih nije pustio
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" odrzala je protest u centru Kosovske Mitrovice tokom kojeg je 15-ak aktivista prošetalo od spomenika knezu Lazaru do glavnog ibarskog mosta noseci transparent "S Gazivoda svice zora, nismo mi dijaspora - ne 16. 1. 2022".
  • 16.01.2022
Aleksić: Morali su da se stvore uslovi za glasanje na referendumu
Tokom boravka u Kosovskoj Mitrovici, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da su morali da se stvore uslovi da i Srbi na Kosovu glasaju na referendumu koji je organizovala Srbija.
  • 16.01.2022
I u Štrpcu i Kuscu mirni protesti Srba
Mirni protesti povodom zabrane kosovskih institucija u Prištini o održavanju referenduma na Kosovu održani su i u Štrpcu i Kuscu.
  • 16.01.2022
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno idu na glasanje u Vranje
Srbi iz Kosovskog Pomoravlja masovno su jutros krenuli ka Vranju gde će učestovati na referendumu Republike Srbije i ostvariti svoje građansko pravo, nakon odluke Prištine da im uskrati mogućnost da glasaju u svojim mestima.
  • 16.01.2022