Vesti
Politika

Kurti: Napad na policiju je bio teroristički. Petković: Militantne ideje Kurtija

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da Vlada Kosova neće tolerisati nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal, a napade na policiju nazvao terorističkim.
Kurti: Napad na policiju je bio teroristički. Petković: Militantne ideje Kurtija
Policija u Zubinom Potoku (Foto KoSSev)

„Najoštrije smo osudili taj napad koji je bio teroristički. Na policajce, koji su imali sreću, ispaljeni su meci i granate. Organi za sprovođenje zakona treba da istraže slučaj, a sa druge strane da se proceni bezbednosna situacija i šta dalje da radimo kako bismo sprečili ovakve napade. Nisu to napadi na materijalna dobra, već napadi na policijske službenike sa namerom da ih ubiju. Vlada Kosova neće tolerisati nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal“, rekao je Kurti.

On je dodao da izjave koje dolaze iz Beograda ne treba uzimati kao činjenice.

„Za sve korake koje preduzimamo, informacije treba da dobijete samo od Ministarstva odbrane Kosova, nikako iz Beograda. Nema potrebe da vas više lažu. Ne uzimajte njihove izjave za činjenice", rekao je Kurti.

Istovremeno, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najnovijem saopštenju za medije navodi da Kurti šalje Rosu u srpske sredine i na taj način iskazuje svoje opasne i militantne namere i ideje, među kojima je i ona o formiranju takozvane velike Albanije.

Poručuje da Beograd, kao dogvorna strana, čuva mir i stabilnost, vodeći računa posebno o Srbima na KiM, koji, kako ističe, od dolaska Kurtija na vlast svakodnevno trpe institucionalno nasilje i teror Prištine, posebno u vidu kršenja osnovnih ljudskih prava.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022