Vesti
Politika

Kurti: Napad na policiju je bio teroristički. Petković: Militantne ideje Kurtija

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da Vlada Kosova neće tolerisati nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal, a napade na policiju nazvao terorističkim.
Kurti: Napad na policiju je bio teroristički. Petković: Militantne ideje Kurtija
Policija u Zubinom Potoku (Foto KoSSev)

„Najoštrije smo osudili taj napad koji je bio teroristički. Na policajce, koji su imali sreću, ispaljeni su meci i granate. Organi za sprovođenje zakona treba da istraže slučaj, a sa druge strane da se proceni bezbednosna situacija i šta dalje da radimo kako bismo sprečili ovakve napade. Nisu to napadi na materijalna dobra, već napadi na policijske službenike sa namerom da ih ubiju. Vlada Kosova neće tolerisati nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal“, rekao je Kurti.

On je dodao da izjave koje dolaze iz Beograda ne treba uzimati kao činjenice.

„Za sve korake koje preduzimamo, informacije treba da dobijete samo od Ministarstva odbrane Kosova, nikako iz Beograda. Nema potrebe da vas više lažu. Ne uzimajte njihove izjave za činjenice", rekao je Kurti.

Istovremeno, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najnovijem saopštenju za medije navodi da Kurti šalje Rosu u srpske sredine i na taj način iskazuje svoje opasne i militantne namere i ideje, među kojima je i ona o formiranju takozvane velike Albanije.

Poručuje da Beograd, kao dogvorna strana, čuva mir i stabilnost, vodeći računa posebno o Srbima na KiM, koji, kako ističe, od dolaska Kurtija na vlast svakodnevno trpe institucionalno nasilje i teror Prištine, posebno u vidu kršenja osnovnih ljudskih prava.Ostale vesti

London pozvao Prištinu da ukloni specijalce sa severa Kosova
London poziva vladu Kosova da ukloni specijalne policijske jedinice iz opština na severu, a da novoizabrani gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija, rekao je ministar spoljnih poslova Endru Mičel u britanskom parlamentu.
  • 06.06.2023
Lajčak i Ekobar: Deeskalacija situacije, hitni izbori i povratak dijalogu

"Nažalost, vratili smo se u Prištinu da se bavimo situacijom na severu, umesto normalizacijom odnosa, i to nije dobra vest. Ovde smo u ime EU i SAD zajedno sa mojim kolegom i prijateljem Gabrijelom (Eskobarom) da pomognemo da se pronađe rešenje za situaciju na severu. Predstavili smo predlog u ime međunarodne zajednice koji sadrži tri elementa, prvo - deeskalaciju situacije na terenu, drugo - brzo nove izbore na severu, i treće - povratak dijalogu i procesu normalizacije", rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

  • 05.06.2023
Lajčak i Eskobar u Prištini
Specijalni izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar stigli su u zgradu Vlade Kosova u Prištini.
  • 05.06.2023
Slađana Pantović imenovana za potpredsednicu opštine Zvečan
Slađana Pantović imenovana je danas za potpredsednicu opštine Zvečan. Odluku je potpisao gradonačelnik  Iljir Peci.
  • 05.06.2023
Turski specijalci stigli na Kosovo u pomoć KFOR-u
Pripadnici turskog bataljona komandosa, čije je slanje zatražio NATO, stigao je na Kosovo zbog nedavnog pogoršanja bezbednosne situacije, javila je agencija Asošiejted pres.
  • 05.06.2023
Stano: EU spremna da sazove susret Vučića i Kurtija ako se smanji napetost na Kosovu
Evropska unija (EU) je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.
  • 05.06.2023