Vesti
Politika

Kurti nagovestio predizbornu koaliciju sa DSK Ise Mustafe

Lider kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti nagovestio je koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe, i tvrdi da bi zajedno imali 70 poslanika u novom sazivu kosovskog parlamenta.
Kurti nagovestio predizbornu koaliciju sa DSK Ise Mustafe
Aljbin Kurti (Foto RSE)

Kurti je rekao da budućnost nikad nije bila bliža, aludirajući na vanredne izbore u septembru ili oktobru, nakon što je dosadašnji premijer Ramuš Haradinaj dao ostavku, pošto ga je Specijalni sud u Hagu pozvao da da iskaz u svojstvu optuženog.

Prema pisanju prištinske Koha ditore, Kurti je nagovestio moguću predizbornu koaliciju sa takođe opozicionim Demokratskim savezom Kosova (DSK), ali nije pomenuo ime stranke.

"Moguće je da prethodna koalicija prave opozicije sutra bude dobra vlada", rekao je on.

Kurti je procenio da bi koalicija osvojila 70 mesta u parlamentu.

DSK, čiji je osnivač i dozivotni predsednik bio Ibrahim Rugova (umro 2006) je na poslednjim izborima 2007. osvojio 22,6 odsto glasova ili 25 mesta u skupštini, ali je ušao u koalicionu vladu sa sadašnjim predsednikom Hašimom Tačijem iz koje je izašao 2010.

DSK se uvek zalagao za nezavisnost Kosova i organizovao je referendum o otcepljenju od Srbije 1992. godine, na kom je više od 80 odsto kosovskih Albanaca podržalo nezavisnost pokrajine.

Samoopredeljenje je najtvrđi i najuporniji kritičar kosovske vlade i zalaže se za prisajedinjenje Albaniji.

Pokret ima vlast u Prizrenu, a u Vučitrnu je u koaliciji sa DSK. Vlast su imali i u Prištini i Kamenici, ali su oba gradonačelnika posle izbora prešla u DSK.

Kurti je za Koha ditore rekao da "s obzirom da će skupština biti raspuštena 22. avgusta, prevremenui izbori će biti ili 22. ili 29. septembra ili 6. oktobra".

"Naša pobeda budi nadu u srcima građana. Oni žele zemlju bez kriza i neuspeha. Samoopredeljnje mora da pobedi i pobediće“, rekao je on.

"Ali ovoga puta je pobeda moguća i pre izbora“, dodao je Kurti, rekavši da je "mali postizbporni partner sasvim dovoljan za dvotrećinsku većinu u skupštini i prostu većinsku vladu".
 Ostale vesti

Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020
Hoće li biti omogućeno glasanje na Kosovu 21. juna?
Iako je Republička izborna komisija (RIK) predvidela glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji 21. juna na 90 biračkih mesta na Kosovu, još uvek je neizvesno hoće li se ti izbori sprovesti.
  • 01.06.2020
Od danas se otvaraju prelazi

Na Kosovu od danas nastupa treća faza olakšavajućih mera uvedenih nakon pojave korona virusa.

  • 01.06.2020