Vesti
Politika

Kurti na srpskom poziva na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS table

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je u video poruci na srpskom jeziku iz Centra za registraciju vozila u Prištini da će od 1. avgusta do 30. septembra u ovom ali i u ostala 33 centra biti omogućen proces preregistracije vozila.

Kurti na srpskom poziva na preregistraciju vozila sa srpskih na RKS table
Aljbin Kurti (Foto Tanjug)

Kazao je da to podrazumeva prelazak sa "ilegalnih tablica" na važeće, odnosno RKS registarske oznake.

"Na poslednjem održanom sastanku vlada je usvojila odluku koja nalaže registraciju vozila na tablice sa oznakom RKS i kojim se teži uspostaviti zakonitost a time i vladavina prava. Na ovaj način garantujemo prevlast zakona nad politikom i interesima pojedinaca", rekao je Kurti.

Istakao je da je to u interesu "svakog građanina zajedničke države", a sve u cilju da bi osigurali što lakši proces. Kazao je da vozila koja se trebaju registrovati neće biti podvrgnuta carini.

"Ovo je veliki ustupak, imajući u vidu da bi carinska naplata na samo jednom vozilu prosečno bila oko 5 hiljada evra, isto tako tokom prve registacije se neće tražiti tehnički pregled vozila a opštine mogu odlučiti da odbiju i 10 evra koje traže na ime takse".

Kazao je da će Ministarstvo unutrašnjih poslova doneti administrativno uputstvo koje će detaljno regulisati svaki korak ka registraciji.

"Birokratske procedure neće biti prepreka registraciji i time poštovanju zakona. Proces registracije je od velike važnosti i kao takav je u koristi svih nas. Vi ćete kroz jednostavan postupak i olakšice registrovati vozila u skladu sa zakonom i pravilima u svojstvu savesnih građana dok će vlada uspostaviti jednakost za koju težimo svi u svakom segmentu", kazao je Kurti.

 Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022