Vesti
Politika

Kurti na Mirovnom forumu u Parizu

Premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovaće na Mirovnom forumu u Parizu, potvrdio je portparol vlade  Perparim Krueziu.
Kurti na Mirovnom forumu u Parizu
Aljbin Kurti na sednici vlade u Prištini (Foto Kabinet premijera)

Kurti će u Parizu boraviti u četvrtak i petak, za kada je zakazan Mirovni forum.

Na Forumu će biti oko 450 učesnika.

Forum za mir je 2018. godine pokrenuo predsednik Francuske Emanuel Makron, u cilju promovisanja multilateralizma. Ovogodišnje izdanje Foruma, koje se održava u sklopu obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, biće posvećeno ekonomskom oporavku posle epidemije koronavirusa. Forum će otvoriti Makron i potpredsednica SAD Kamala Haris.

Predstavnici Kosova, kao ni Srbije, Bosne i Hercegovine nisu pozvani na Samit za demokratiju, koji se prvi put održava u SAD. Samit organizuje američki predsednik Džozef Bajden 9. i 10. decembra. 

 

 Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022